Tudomány

Meteoritbecsapódás miatt éghetett le egy ház

Egy kaliforniai férfi azt állítja, hogy egy meteorit becsapódása miatt égett le a háza – írja az IFLScience. Egy ilyen eset valószínűsége rendkívül kicsi, de nem lehetetlen.

Dustin Procita egy Nevada megyében élő szarvasmarha-tenyésztő, a férfi otthona helyi idő szerint november 4-én gyulladt ki. „Egy nagy durranást hallottam. Füstszagot éreztem, és felmentem a verandára, az egészet elnyelték a lángok” – mondta a KCRA csatornának.

Több kamera is megörökítette a környéken, ahogy egy fényes objektum zuhan le az égből a tűzzel nagyjából egy időben.

Bár a két eseményt hivatalosan még nem kötötték össze, Procita és több helyi is úgy gondolja, hogy becsapódás áll a háttérben.

Daniel Pludowski / EyeEm / Getty Images Illusztráció.

A becslések alapján a meteorok túlnyomó többsége, mintegy 90-95 százalékuk elég a légkörben. A szakértők szerint a felszínt évente nagyjából 6100 meteorit érheti el, jelentős részük viszont óceánba csapódik. Annak a kockázata, hogy egy házat találjon el egy objektum, nagyjából egy a négybillióhoz, tehát az ötös lottón is esélyesebb telitalálattal nyerni.

Ennek ellenére egy ilyen becsapódás nem lehetetlen. Sőt, egyszer már olyan esetet is dokumentáltak, amikor egy meteorit embert ölt, és már kutyaházat eltaláló űrkőzetet is találtak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik