Tudomány

Az időjárás miatt alakulnak ki kolerajárványok világszerte

Világszerte nőtt idén a kolerás megbetegedések száma – írja az IFLScience. Az egészségügyi szervezetek számára már a vakcinák kiosztása is problémát jelent.

Az esetszám a Karib-térségben, Afrikában, a Közel-Keleten és Dél-Ázsiában egyaránt emelkedik. A jelenség nemcsak ott figyelhető meg, ahol a kolera állandó problémát okoz, hanem olyan országokban is, ahol a betegség évtizedek óta nincs jelen. A folyamat hátterében az egyre szélsőségesebb időjárás áll. Idén az extrém események miatt milliók kényszerültek elhagyni otthonukat, a rossz körülmények, például az áradások következtében szennyezett víznek való kitettség pedig növeli a fertőzés esélyét.

Philippe Barboza, a WHO kolerára szakosodott programjának vezetője szerint a helyzet nagyon aggasztó.

A háborúk, a szegénység és a népmozgások eddig is a kockázati tényezők közé tartoztak, és immár a klímaváltozás is veszélyt jelent.

Bár a kolerát sokan a régi korok betegségének gondolják, a fertőzés még ma is milliókat érint. A betegség évente több százezer ember halálát okozza, leginkább a gyermekek fenyegetettek.

ROYALTYSTOCKPHOTO / Getty Images

A kolera egy bakteriális fertőzés, amely főként széklettel, hányadékkal, szennyvízzel, illetve az ezekkel érintkező élelmiszerek révén terjed. A betegség súlyos hasmenéssel és hányással jár, és gyors kiszáradást idéz elő. A gyomor savassága kis mennyiségű baktériumot még legyőzhet, ezért az emberek többsége enyhe vagy semmilyen tünetet sem tapasztal. Bőséges folyadékbevitellel még a súlyosabb esetek is kezelhetőek, sok régióban viszont nem biztosítottak a körülmények a gyógyításhoz.

A WHO szerint idén január óta 29 országban dokumentáltak eseteket, köztük Haitin, Malawiban és Szíriában, ezek az államok most súlyos járványok kitörésével néznek szembe. Összehasonlításképp: az elmúlt öt évben átlagosan kevesebb mint 20 ország jelentett eseteket.

A betegségszám növekedése miatt már a vakcináknál is jelentkeznek problémák, a szakértőknek komoly döntéseket kell hozniuk a kiosztáskor. Daniela Garone, az Orvosok Határok Nélkül nemzetközi orvosi koordinátora szerint egyszerűen nincs elég oltóanyag.

A WHO októberben jelentette be, hogy a standard kétdózisos oltás helyett átmenetileg egyet javasolnak. Ez rövidítheti a kolerával szembeni védelem időtartamát, de a védelem erősségét nem csökkenti.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik