Tudomány

Újratemették a világháborús lengyel hősöket

Örök nyugalomra helyezték pénteken a Balti-tenger partján fekvő Westerplattén elesett tíz katona földi maradványait − írja az MTI. Az érintettek 1939-ben haltak meg a Gdansk melletti félsziget védelme során, holtesteiket 2019-ben, régészeti ásatásokon találtak meg.

Andrzej Duda lengyel elnök, valamint Mariusz Blaszczak kormányfőhelyettes, nemzetvédelmi miniszter is részt vett a ceremónián. A szertartás a gdanski Szent Brigitta-bazilikában tartott szentmisével kezdődött, a hősök maradványait ezután gyászmenetben vitték a lengyel nemzeti zászlókkal díszített óvárosból a Westerplattéra.

Henryk Sadura / Getty Images A második világháborús Westerplatte-i emlékmű.

Duda a katonai temetőben elhangzott beszédében azt mondta, a korábban tömegsírban elhantolt katonák családjai csak most vehettek búcsút hozzátartozóiktól egy ünnepi, katolikus szertartás keretében. 1989 előtt a kommunista rezsim a Westerplatte esetében is igyekezett meghamisítani a történelmet: a háború után a tömegsír közelében felállított keresztet eltávolították, helyére pedig szovjet tankot helyeztek.

A lengyel elnök szerint az 1939-es csata a jó védelmében vívott harc jelképe, a lengyelek számára egyben a hősiesség szimbóluma is.

A katonai temetőt októberben alakították ki és egy emlékhely része, amelyből a lengyel védőharcokról szóló, mintegy 8000 négyzetméter területű westerplattei múzeum lesz. Az intézmény, amelyet a tervek szerint 2027-ben nyitnak meg, a gdanski Második Világháború Múzeuma részlegeként fog működni.

A Westerplatte félszigeten dördültek el 1939. szeptember 1-jén a második világháború első lövései, amikor a német Schleswig-Holstein cirkáló lőni kezdte a területen fekvő katonai raktárt. A lengyel helyőrség mintegy 210 katonája egy hétig ellenállt a német támadásnak, amelyet az ellenséges légierő bombázói is támogattak. Az ütközetek során elesett lengyelek pontos létszáma máig ismeretlen. Egyes források 15-20 halottról számolnak be, akik többségét egy tömegsírban hantolták el.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik