Tudomány

Szupercellás zivatar hozta el az idei év legerősebb viharát

Valery HACHE / AFP
Valery HACHE / AFP

Véget ér a tavi viharjelzési szezon hétfőn – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat. A szolgálat szerint az állampolgárok élet- és vagyonvédelmét szolgáló veszélyjelző rendszerek üzemeltetése a Balatonon, a Velencei-tavon és a Tisza-tavon zajlott április 1-jétől október 31-ig.

Az MTI-nek eljuttatott közlemény szerint az idei viharjelzési szezon első hat hónapja a Balaton keleti medencéjében átlagosan szeles, míg nyugaton gyengébben szeles volt. A Balatont és térségét öt erős (legalább 90 kilométer/órás szélsebességű) vihar érte el, júniusban kettő, júliusban három alkalommal. Az erős viharok a parti állomásokat négy alkalommal érintették, míg egy alkalommal csak a tóban elhelyezett platformon mértek 90 kilométer/óra fölötti szélsebességet.

Ekkor a Keszthelyi medencében elhelyezett műszer a szezon legerősebb viharát regisztrálta 107 kilométer/órával.

Ez június 8-án vonult át egy szupercellás zivatar kíséretében. A parti állomások közül a balatonőszödi mérte a legerősebb szelet (104 kilométer/órát), amely július 1-jén egy hidegfront átvonulása nyomán jött létre. Az átlagos szélsebességeket tekintve tavainknál a július volt a legszelesebb hónap, míg a május a sokéves átlagnál jóval kevésbé volt szeles.

Idén az első és másodfokú viharjelzések összesített fenntartási ideje a Balatonnál nem érte el a szezon teljes hosszának 35 százalékát. A Velence-tónál ez az érték 20,5 százalék lett (körülbelül 1052 óra). A másodfokú viharjelzésekben fenntartott órák a Balatonnál a teljes időszak kevesebb mint 10, a Velencei-tónál 4 százalékát (203,5 óra) tették ki. Másodfokú viharjelzésekre a nyugati medence kivételével 2005 óta az eddigi legrövidebb ideig volt szükség, ami egyebek között a szél, illetve a viharok szempontjából különösen eseménytelen októberi és májusi időjárásnak köszönhető.

A hőmérsékleti viszonyokról azt írták, április a szokásosnál mintegy 1,5 fokkal hűvösebben alakult, majd májustól augusztusig az átlagosnál melegebb időszak következett. A szeptemberi átlaghőmérséklet a Balatonnál megfelelt az 1991-2020-as évek átlagának. A nyári hónapok közül egyedül júniusban mértek az átlagot elérő, vagy azt meghaladó mennyiségű csapadékot, de júliusban az elvárt havi csapadékösszeg fele, keleten csak egyharmada hullott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik