Tudomány

Hatalmas lyukat üt a sarki fény az ózonrétegen

A sarki fény elképesztő színeivel régóta ámulatba ejti az embereket. A légköri látványosság hátterében a Napból érkező részecskék és a légkör interakciója áll. Bár a jelenség rendkívül szép, egyik típusa, az izolált proton fény károsítani tudja az ózonréteget.

Egy új tanulmány alapján ezek a jelenségek akár 400 kilométer széles lyukakat is képesek kialakítani a rétegben – írja a Space.com.

Az adatok alapján az ózon jelentős része a sarki fény érkezése után másfél órával el is tűnik.

A kutatók nem számítottak ennyire roncsoló hatásra.

golf was here / Getty Images

Az izolált proton fény messze nem olyan látványos, mint a jól ismert sarki fény, de így is észlelhető szabad szemmel. A Napból érkező veszélyes részecskéket a Van Allen-sugárzási övek szűrik meg, néhány részecske viszont képes átjutni, az atmoszférával kölcsönhatásba lépve pedig károsíthatják az ózont. Szerencsére a folyamat a mezoszférában, nem pedig a jóval kritikusabb sztratoszférában zajlik.

A mezoszférikus ózon gyorsabban áll helyre, mint a sztratoszférikus – utóbbinál sok esetben az emberi tevékenység okoz sérülést. Az izolált proton fények ugyanakkor így veszélyesen befolyásolhatják a légkört. A friss eredmények remélhetőleg hozzájárulnak majd a pontosabb űridőjárás-előrejelzésekhez.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik