Tudomány

Napfogyatkozást láthatunk holnap

Részleges napfogyatkozás lesz látható október 25-én Európa, Nyugat-Ázsia és Északkelet-Afrika területéről – írja a Space.com. A folyamatot Magyarországról is nyomon követhetjük.

A Svábhegyi Csillagvizsgáló szerint Budapestről nézve 11 óra 18 perckor fog kezdődni a jelenség, a legnagyobb fázist pedig 12 óra 25 perckor érjük el, ekkor a fővárosból a Nap átmérőjének 44 százalékáig hatol be a Hold sziluettje.

Napfogyatkozások akkor jelentkeznek, amikor a Hold a Nap és a Föld közé kerülve árnyékot vet bolygónkra. A Hold méretéből adódóan a napfogyatkozások nem figyelhetőek meg egyszerre mindenhol, a keddi esemény az Északi-sarkról tűnne a leglátványosabbnak.

A mostani fogyatkozáshoz hasonlót utoljára 2015-ben észlelhettünk hazánkból, akkor 59 százalékos volt a takarás. A következő nagyobb, itthonról 47 százalékosan látszó esemény 2027. augusztus 2-án lesz.

mtking / Getty Images

A napfogyatkozás szabad szemmel is látható, de megfelelő felszerelés nélkül szigorúan tilos a napba nézni, ugyanis az ember pillanatok alatt megvakulhat. A Svábhegyi Csillagvizsgáló szerint kerüljük a barkácsmegoldásokat, ehelyett használjunk boltokban beszerezhető napfogyatkozás-néző szemüveget vagy vizuális napszűrő fóliát, esetleg hegesztőüveget DIN 14-es fokozattól.

Az október 25-i jelenséget egyébként több helyen élőben közvetítik majd, a Greenwich-i Királyi Obszervatórium YouTube-csatornáján is nyomon követhető lesz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik