Tudomány

Magyarországról is látható lesz az októberi napfogyatkozás

Október 25-én csillagunk bő harmadát kitakaró részleges napfogyatkozás lesz megfigyelhető Magyarországról – írja az MTI a Svábhegyi Csillagvizsgáló közleménye alapján. A mintegy két órán át tartó eseményt szabad szemmel és távcsővel is meg lehet majd figyelni a déli órákban, természetesen megfelelő óvintézkedések mellett.

Napfogyatkozáskor a Hold a Földről nézve a Nap elé úszik, és a Hold árnyéka a Földre vetül. Mivel a Hold és bolygónk keringési síkja 5,5 fokot zár be egymással, újhold idején a Hold általában nem a Föld és a Nap egyenesén, hanem attól feljebb vagy lejjebb tartózkodik. A napfogyatkozás így ritka, különleges eseménynek számít.

Teljes napfogyatkozás esetén a Hold teljesen eltakarja a napkorongot, részleges napfogyatkozásnál viszont csak egy részét. A mostani fogyatkozáshoz hasonlót legutóbb 2015-ben észlelhettünk, akkor 59 százalékos volt a takarás. A következő nagyobb, Magyarországról 47 százalékosan látszó fogyatkozás 2027. augusztus 2-án következik majd be.

Az idei égi jelenség Budapestről nézve 11 óra 18 perckor fog kezdődni, akkor lép be a Hold a napkorong elé.

A legnagyobb fázist 12 óra 25 perckor éri el, akkor Budapesten a Nap átmérőjének 44 százalékáig hatol be a Hold sziluettje.

A közlemény alapján véletlen egybeesés, hogy a Nap és a Hold látszólagos átmérője az égen szinte pontosan ugyanakkora, utóbb égitest ugyanis éppen annyiszor van hozzánk közelebb, ahányszor kisebb a Napnál.

Kryssia Campos / Getty Images

Az esemény szabad szemmel is látható lesz. Ebben az esetben a távcsőboltokban kapható napfogyatkozás-néző szemüvegek és vizuális napszűrő fóliák tökéletes védelmet nyújtanak csakúgy, mint a hegesztőüvegek DIN 14-es fokozattól. A csillagászok arra figyelmeztetnek, hogy kerüljük az otthoni barkácsmegoldásokat.

Fontos, hogy még a legkisebb nagyítású távcsővel is tilos a Napba nézni, mert olyan mértékű energia fókuszálódhat a retinánkra, hogy az akár a másodperc tört része alatt azonnali vaksághoz is vezethet. Távcsövekhez napszűrő fólia használatát ajánlják, a megfigyelés módszereiről az intézmény oldalán lehet további részleteket olvasni.

Október 25-én számos csillagvizsgáló nyitja meg a kapuit a látogatók előtt a különleges esemény miatt, így a svábhegyi is. Az intézményben különleges távcsöves programokkal készülnek a részleges napfogyatkozás megfigyelésére.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik