Tudomány

Köddel, szmoggal folytatódik a vénasszonyok nyara

Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu
Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu

A hűvösebb napok, fagyos hajnalok után vasárnap ismét melegedés kezdődött, hétfőn pedig nyugatról egy melegfront érte el térségünket. Ennek köszönhetően hőmérsékleti szempontból kettészakadt az ország, a melegfront által érintett északi tájakon hűvös, borongós az idő 13-15 fokos maximumokkal, míg délen a napsütés mellett 18-23 fokot mérhetünk, és helyenként 25 fok sem kizárt a legmelegebb délutáni órákban.

A front nem elég »erős« ahhoz, hogy felhőzete a déli országrész fölé is lenyúljon, ezért hiába beszélünk melegfrontról, a felhős északon jóval hűvösebb van, mint a derült, napos déli részen

– magyarázza a laikus számára furcsa kapcsolatot Molnár László meteorológus, a Kiderül.hu munkatársa.

Megszűnik a nagy különbség

Számottevő csapadék hétfőn napközben nem várható, este, éjszaka azonban nyugatról immár egy hidegfront érkezik. Ebből az északnyugati megyékben zivatarok is kialakulhatnak, Vas, Győr-Moson-Sopron és Komárom-Esztergom megyében elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.

Kedden a felhőzet és a csapadék kelet felé halad, a déli területeken is előfordulhat némi eső, este pedig az északkeleti országrészben van esély egy-egy zivatar kialakulására. A meteorológiai figyelmeztetés Heves, Borsod-Abaúj és Szabolcs Szatmár-Bereg megyére szól.

A nagy szórást mutató hétfői átlaghőmérséklet keddre „kisimul”, országszerte 16-21 fokot mérhetünk.

Ködös, szmogos, enyhe idő

Szerdától a meteorológus szavaival „light kiadásban” tér vissza a vénasszonyok nyara. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy reggelenként nagy területeken ébredhetünk szürke, ködös reggelekre, és órákba is telhet, mire a napsütés eloszlatja a párát – lesz, ahol ezért csak délután látjuk meg a napot.

Csapadék nem valószínű, a hőmérséklet szerdától egész héten 15-20, 16-21 fok körül alakul, ami jóval magasabb az október végén szokásos 12-17 foknál.

Ez az időjárási helyzet, és az a tény, hogy legkésőbb este már fűteni kell, nagyban növeli a szmog kialakulásának valószínűségét. Amint ugyanis délutánra, estére mindenhol kiderül az ég, úgynevezett inverzió jön létre: az alsó 20-30 méteren hidegebb van, mint a magasabban fekvő légrétegekben, ezért a szennyezett levegő éjszakánként „leszorul” a talaj közelébe és ott nagyon feldúsul majd.

Az Agronaptár.hu hosszabb távú előrejelzése szerint változás majd csak október 30-31. környékén érkezik egy hidegfront átmeneti felhőzetével és kevés csapadékával. A jelen állás szerint november 2. táján pedig visszaáll a ködös, de az évszakhoz képest enyhe időjárás.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik