Tudomány

Műegerekre cserélik a kísérleti állatokat az Állatorvosi Egyetemen

FRISO GENTSCH / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP
FRISO GENTSCH / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

A kísérleti állatok számának csökkentése érdekében műegereket szerzett be az Állatorvostudományi Egyetem, amelyek segítségével a hallgatók a laboratóriumi kísérletek szakszerű elvégzéséhez szükséges alaptudást szerzik meg. A felsőoktatási intézmény célja, hogy ez a módszer fokozatosan kiváltsa az élő állatok alkalmazását – írja az MTI.

A műegerek művérrel tölthetők fel a különböző mintavételi vizsgálatokhoz, gyakran használt testrészeik pedig cserélhetők.

A tájékoztatás szerint a tanszéken a hallgatók külön kurzuson sajátítják el azokat az alapkészségeket, amelyeket megkövetel a laboratóriumokban használt kisállatokkal  való szakszerű és kíméletes bánásmód. Megtanulják egyebek mellett azt, hogy miként foghatják meg úgy a kísérleti állatot, hogy azzal ne okozzanak neki fájdalmat, és elkerüljék az esetleges harapást. Emellett abban is gyakorlatot szerezhetnek, hogyan vehetnek vért az állatból, mely testrészen hogyan kell beadniuk egy injekciót, valamint hogy miként juttathatják be professzionálisan az orvosi szondát az állat szervezetébe.

Az élő állatokat helyettesítő műegerek beszerzése jelentős fejlesztés a tanszéken. Egy kormányrendelet ugyanis a lehetséges esetekben elvárja az állatkísérleteknél az élő állatok helyettesítését, illetve azok számának csökkentését. Az állatjólléti szempontok mellett ezt az elvárást is teljesíti a modern oktatási eszközök beszerzésével az egyetem

– mondta Fodor Kinga, a Laborállat-tudományi és Állatvédelmi Tanszék vezetője. Hozzátette: az Állatorvostudományi Egyetem eddig is folyamatosan csökkentette az élő kísérleti állatok számát a tudományos, illetve az oktatási munkában. A jogszabályok szerint emlősállatok esetében csak kifejezetten kísérleti célra tenyésztett egyedekkel szabad állatkísérletet végezni, a tartás során pedig ügyelni kell az állatok egészségének, jólétének megőrzésére.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik