Nagyvilág koronavírus

Túlélték az egerek és a tengerimalacok a tesztelést a Szputnyik V-vel

Vasvári Tamás / MTI
Vasvári Tamás / MTI
Sikeresek voltak az orosz vakcinával elvégzett állatkísérletek Szlovákiában.

Túlélték a kísérleteket az egerek és tengerimalacok, amelyeken az orosz Szputnyik V vakcinát tesztelték – írta a szlovák közszolgálati hírügynökség alapján a Paraméter.

A biztonsági vizsgálat célja az volt, hogy kimutassák az esetleges nem kívánt szennyeződéseket, amelyek a gyártásnál keletkezhettek. Az állatkísérletekért felelős szakember szerint a megfigyelés alatt nem jelentkezett semmilyen mérgezéses jel, súlyvesztés,

egyik állat sem pusztult el, tehát a tesztelés kielégítő eredménnyel zárult.

A Paraméter emlékeztet rá, hogy március 1-jén érkezett meg az első 200 ezer adag orosz vakcina. A szállítmányt a kormányfő maga  fogadta a kassai repülőtéren. Igor Matovic akkor közölte, Szlovákia összesen kétmillió dózist vesz az Európai Gyógyszerügynökség által még nem regisztrált Szputnyik V vakcinából.

Ezt követően robbant ki a koalíciós válság, amely miatt Marek Krajcí egészségügyi miniszter múlt héten, Milan Krajniak munkaügyi miniszter pedig hétfőn lemondott. A kormánypártok több vezetője szerint azonban ez már kevés, a kormányfőnek kell távoznia, vagy ők lépnek ki a koalícióból.

Kapcsolódó
A kormányfő lemondását követelik a kormányzó pártok Szlovákiában
Az orosz vakcina vásárlása csak rontott a helyzeten.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik