Tudomány

Kihalt állatok feltámasztását támogatja a CIA

Olyan kutatóprogramot támogat a CIA, melynek célja kihalt állatok, köztük a gyapjas mamut és az erszényesfarkas feltámasztása – írja a Live Science. Az In-Q-Tel nevű, a hírszerzési ügynökség által finanszírozott kockázatitőke-befektetési cégen keresztül a CIA pénzt biztosít a texasi székhelyű Colossal Biosciences technológiai vállalatnak.

A cég céljai között szerepel, hogy a géntechnológia segítségével egykor ismert gyapjas mamutok járják a tundrát.

A Colossal emellett az 1930-as években kihalt tasman tigrist, azaz erszényesfarkast, valamint a dodót is visszahozná a kihalt fajok sorából. A CIA-t természetesen nem annyira az állatok sorsa, hanem inkább a háttérben meghúzódó technológia foglalkoztatja.

MARK GARLICK/SCIENCE PHOTO LIBRARY / Getty Images

A kipusztult fajok feltámasztása elsőre sci-finek tűnhet, de egyre több vállalat és kutatóintézet foglalkozik hasonlóval. A gyapjas mamutot eredeti állapotában nem lehet rekonstruálni, a modern génszerkesztő megoldásokkal azonban elvileg létrehozhatnak olyan elefántokat, amelyek genetikailag nagyon hasonlítanak jégkorszaki rokonaikra. Érdemes hozzátenni, hogy az efféle projekteket nem minden szakértő támogatja, gyakori kritika például, hogy a gyapjas mamutok környezete ma már egyszerűen nem létezik.

A törekvések hátterében a CRISPR génszerkesztő technológia áll. A módszer úttörői 2020-ban kémiai Nobel-díjat kaptak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik