Tudomány

Ebben a régióban bálnák irányítják a hajóforgalmat

Speciális bójarendszerrel védik a jövőben a bálnákat a hajók zajától és a járművekkel való ütközéstől a chilei partoknál – írja az MTI. A hangérzékelőkkel felszerelt első bóját csütörtökön helyezték ki a legnagyobb chilei szigetet, a Chiloé-szigetet a szárazföldtől elválasztó Corcovado-öbölben. A Meri alapítvány szerint az elkövetkező hónapokban további öt hasonló eszközt telepítenek a forgalmas víziútra, ahol kilenc bálnafaj él, köztük a déli félteke legnagyobb kékbálna-populációja.

A szenzorokkal felszerelt bóják észlelik és regisztrálják a térségben tartózkodó bálnákat, valamint valós idejű jelzést küldenek a chilei tengerészeti hatóságnak, amely figyelmezteti a közelben lévő hajókat. A kapitányoknak szükség esetén csökkenteniük kell a hajó sebességét vagy módosítaniuk kell az útirányt.

A bálnák az ökoszisztémák igazi mérnökei, kulcsfontosságú fajok az óceánok egészsége szempontjából és a klímaváltozás elleni küzdelemben.

Ezért nagyon jó hír egy ilyen bója kihelyezése. A radarrendszer segít elkerülni az ütközéseket a hajók és a bálnák között” – méltatta a bóják jelentőségét Maisa Rojas chilei környezetvédelmi miniszter.

jmalfarock / Getty Images

A bálnákra komoly veszélyt jelent a hajómotorok, a katonai szonárok és a víz alatti munkálatok okozta növekvő zajszennyezés. Mivel a tengeri emlősök hangok által tájékozódnak, keresnek táplálékot és tartanak kapcsolatot fajtársaikkal, magas zajártalom esetén elveszíthetik tájékozódóképességüket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik