Tudomány

A szakértők sem értik igazán, mi okozza a delfinek tömeges pusztulását

TAMZIN HENDERSON / COURTESY OF TAMZIN HENDERSON / AFP
TAMZIN HENDERSON / COURTESY OF TAMZIN HENDERSON / AFP

Az új-zélandi természetvédelmi hivatal szerint a korábban közölt adatokhoz képest nőtt az ország partjainál elpusztult gömbölyűfejű delfinek száma – írja az MTI. Immár 477 elhullott egyedet jegyeznek.

A cetfélék mentését segítő Project Jonah közölte: múlt pénteken 232 delfin vetődött partra a Déli-szigetétől mintegy 800 kilométerre keletre fekvő Chatham-szigetekhez tartozó Pitt-sziget Tupuangi partvidékén, további 245 pedig hétfőn, a sziget túloldalán, a Waihere-öbölben.

Kapcsolódó
Ismét tömegesen sodródtak partra delfinek Új-Zélandnál
250 példányra bukkantak a Pitt-szigeten.

Daren Grover, a szervezet vezetője szerint a parton megfeneklett emlősök egyikét sem lehetett visszavinni a vízbe. Az állatok vagy természetes módon pusztultak el, vagy lelőtték a példányokat, hogy megkíméljék őket a további szenvedéstől.

Az eset két héttel azután történt, hogy az ausztráliai Tasmania partjainál is hasonló módon pusztult el mintegy 200 gömbölyűfejű delfin. Új-Zélandnál sem ritkák a hasonló esetek, főleg a nyári hónapokban.

A kutatók nem tudják pontosan, mi lehet a jelenség oka, de azt valószínűsítik, hogy az állatok tájékozódási képessége zavarodhat össze, amikor felúsznak az egyre emelkedő, homokos partra.

Grover szerint a problémát az okozza, hogy bőven van számukra élelem a Chatham-szigetek körül, a táplálék után kutatva pedig hirtelen kerülnek át a mélyből az alacsony vízállású, homokos partra. A delfinek hangazonosításukat használják, az azonban nem jelzi, hogy már alig van alattuk víz, és partot érnek.

Az Ausztráliánál elpusztult egyedek tetemeit később visszavontatták a tengerbe. Új-Zélandon nem terveznek hasonlót, ehelyett hagyják, hogy a maradványok a parton természetes módon lebomoljanak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik