Tudomány

Döbbenetes súlyú halat fogtak Walesben

Jeffrey Rotman / Biosphoto / AFP
Jeffrey Rotman / Biosphoto / AFP

Hatalmas, 408 kilogrammos tonhalat fogott ki egy horgász a Walesben, Pembrokeshire partjainál. Ez a legnagyobb kékúszójú tonhal, amit valaha sikerült kifogni a térségben. Miután a 2,82 méter hosszú halat kifogták, megmérték, majd vissza is engedték a vízbe – írja a BBC.

A rekorder halat kifogó Simon Batey közel egyórás küzdelmet folytatott, mire sikerült kifárasztani a halat. Az állatot előbb a hajó mellé vitték, hogy megmérjék, majd  egy ideig vontatták, hogy biztosítsák a kopoltyúinak rendszeres oxigénellátását, mielőtt szabadon engedték volna.

Julian Lewis Jones, a helyi horgászegyesület védnöke szerint messze ez a legnagyobb hal, amit walesi vizeken valaha kifogtak, a korábbi rekord 272 kiló volt.

A méretéről és a vízben való gyorsaságáról híres atlanti kékúszójú tonhal az 1960-as években eltűnt az Egyesült Királyság vizeiről a kereskedelmi célú túlhalászás és a változó éghajlat miatt. Az elmúlt évtizedben azonban július és december között nagy számban látták őket a környéken. A lap szerint mivel igencsak elszaporodtak az ilyen, nagyobb egyedek a környéken, helyiek egy olyan halászterület létrehozásán dolgoznak, amely népszerű lehet majd a külföldi horgászok körében is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik