Tudomány

Kitépett szívű gyermekek maradványaira bukkantak Peruban

Több tucat gyermekáldozatra bukkantak egy perui lelőhelyen, a szakértők pedig arra számítanak, hogy további maradványok fogknak előkerülni – írja a Live Science. Gabriel Prieto, a Floridai Egyetem munkatársa és a Pampa La Cruznál zajló ásatások vezetője szerint a csontvázak arról árulkodnak, hogy a gyermekek szívét eltávolították.

Mind a 76 elhunyt szegycsontján keresztkeresztirányú vágás látható, valószínűsíthető, hogy felnyitották a mellkast, és kiemelték a szívet.

Pampa La Cruznál évek óta tartanak a vizsgálatok, a lelőhelyen eddig 323 gyermekáldozat testét találták meg, a közeli Las Llamasnál pedig további 137 gyermek és három felnőtt csontváza került elő. Prieto szerint újabb maradványok várnak felfedezésre, akár ezernél is több lehet az áldozatok száma.

MICROGEN IMAGES/SCIENCE PHOTO LIBRARY / Getty Images

A legújabb leleteken még nem végeztek szénizotópos elemzést, a korábbi csontok azonban 1100-1200-ra datálhatóak. Az érintett időszakban a csimuk éltek a térségben, a kultúra leginkább kimagasló kézművessége miatt ismert. Azt nem tudni, hogy a csimuk miért áldoztak gyerekeket, Prieto elképzelhetőnek tartja, hogy a halottakkal a közeli mezőgazdasági rendszert akarták megszentelni.

Emberáldozatokat azok is bemutattak, akik az 1. évezred során a közeli Huanchacónál laktak. Ez arra utal, hogy a csimuk egy sokkal ősibb hagyományt vittek tovább.

Az Andok más területein is feltártak már gyermekáldozatokat, Huanchaco térségében azonban kiugróan sok az ilyen lelet. Mivel a korszakban nem használtak írást, nem tudni, hogy az áldozatok pontosan milyen célt szolgáltak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik