Tudomány

Hihetetlen hibrid állatot fotóztak

Egy új tanulmányban egy kivételes hibrid madarat mutatnak be – írja az IFLScience. A különleges állatra Stephen Gosser madarász lett figyelmes, miközben egy nyugat-pennsylvaniai erdőben járt. A férfi sétálás közben felismerte a vörös tollazatáról és fekete szárnyairól ismert skarláttangara énekét, közelebb érve viszont észrevette, hogy a hangot egy másik faj, egy rózsásmellű magvágó adja ki.

A későbbi vérvizsgálat felfedte, hogy a hím egy hibrid volt, ez az első alkalom, amikor bizonyítékot találtak a két faj keveredésére.

A két madár evolúciós ágai nagyon régen, 10 millió éve váltak szét egymástól.

Hasonló keveredések általában ennél jóval közelebbi rokonoknál szoktak lezajlani. Összehasonlításképp: az emberek és a csimpánzok utolsó közös őse 4-6 millió éve élhetett.

„Szeretem ezt a történetet, mert egy kis rejtéllyel kezdődik, és egy meglepő felfedezéssel végződik” – mondta David Toews, a Pennsylvaniai Állami Egyetem biológusa. A példány megtalálása után a kutatók előbb befogták a madarat, majd mintát vettek tőle. A genetikája mellett hangképzését is elemezték.

Stephen Gosser / CC BY-NC-ND

Toews szerint az emberek nem tudják, de amikor madárénekeket vizsgálnak, valójában nem hallgatják, hanem nézik az adatokat. A hang alapján ugyanis spektrogramot hoznak létre, ez az adott jel frekvenciaspektrumának vizuális ábrázolása.

A bioakusztikai analízisből kiderült, hogy a fiatal madár apjától tanult meg dalolni, és bár úgy néz ki, mint egy rózsásmellű magvágó, hangja egy skarláttangara énekére emlékeztet. A genetikai vizsgálat megerősítette, hogy a madár anyja előbbi, apja pedig utóbbi fajba tartozott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik