Tudomány

Rejtélyes meteorok hullását láthatjuk éjszaka

Október 6-án este éri el maximumát az Októberi Camelopardalidák meteorhullása – írja a Space.com. A raj egy kis ízelítőt kínál a későbbi, még látványosabb őszi „csillaghullásokból”, a jóval szebb Orionidák például október 21-én csúcsosodnak.

Az Októberi Camelopardalidák látszólag a Zsiráf csillagkép alól, a Kis Medve és a Sárkány csillagkép fölötti régióból érkeznek. Maga a maximum Magyarországról nem lesz látható, ha valaki meg akarja figyelni a fényjelenségeket, érdemes október 7-én, pénteken, a hajnalt megelőző órákban néznie az eget. Sajnos a raj meteorjai nem különösebben fényesek, a holdfázisból adódó természetes fény pedig tovább nehezítheti az észlelést.

Rastan / Getty Images

Meteorhullások általában akkor alakulnak ki, amikor a Föld áthalad egy üstökös által hátrahagyott törmeléksávon.

Az Októberi Camelopardalidák eredetüket tekintve rejtélyesek, nem tudni, hogy pontosan melyik objektum hozza létre őket.

Úgy tűnik, a raj egy hosszú keringési idejű üstököstől származik, a konkrét égitestet viszont még nem azonosították. Ez vagy azt jelenti, hogy az objektumot még nem találták meg, vagy azt, hogy az anyaüstökös már széthullott.

Az Októberi Camelopardalidák megfigyeléséhez érdemes elvonulni a fényszennyezéstől. Ezt követően várjunk türelmesen, hiszen az emberi szemnek nagyjából 20 percre van szüksége, mire alkalmazkodni tud a sötéthez.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik