Tudomány

Videón az óceán két csúcsragadozójának összecsapása

Sebnem Coskun / ANADOLU AGENCY via AFP
Sebnem Coskun / ANADOLU AGENCY via AFP

Dél-afrikai kutatók már régóta sejtették, most viszont már drónvideó is bizonyítja, hogy a kardszárnyú delfinek egy csoportja rendszeresen vadász le és gyilkol meg fehér cápákat az ország partjainál. A májusban készült drónvideó tanulsága szerint nagyjából 70 perc alatt három cápa esett áldozatául egyetlen támadásnak. A ragadozók között ott volt Starboard is, az a hím orka, akit korábban azzal gyanúsítottak, hogy társával öt fehér cápát ölt meg. A nem mindennapi felvételeket tudományos elemzésnek vetették alá, amelynek eredményei várhatóan a héten jelennek majd meg az Ecology című folyóiratban – írja a Gizmodo.

Alison Towner, a dél-afrikai Gansbaaiban található Marine Dynamics Academy vezető cápakutatója, a tanulmány szerzője szerint ehhez hasonló viselkedést még soha nem láttak, és főleg nem a levegőből. A probléma 2017 óta ismert az országban, azóta nyolc fehér cápát sodortak holtan a partra a hullámok. Ezeken egyértelműen támadások jelei voltak láthatók: volt, amelyiknek a szíve, vagy épp a mája hiányzott.

A szakértő korábban elmondta, a kardszárnyú delfinek valószínűleg azért veszik célba a fehér cápák máját, mert a szerveik tápanyagokban gazdagok, és a cápák testsúlyának akár egyharmadát is kitehetik.

A fehér cápák az óceánok egyik csúcsragadozói; akár 6 méter hosszúra is megnőhetnek, súlyuk elérheti az 2200 kilogrammot, több sorba rendeződött több száz foguk pedig tökéletes arra, hogy széttépje a zsákmányt. Korábbi kutatások azonban már rámutattak, hogy amint a kardszárnyú delfinek megjelennek, a fehér cápák egyből tovább is állnak szokásos tartózkodási helyükről. Utánuk általában a cápák zsákmányaként számon tartott rezes cápák jelennek meg, akik szintén veszélyben lehetnek az orkák miatt.

A kardszárnyú delfinek a videó tanulsága szerint kifejlett taktikával cserkészik be áldozataikat: két támadó vesz körbe egyetlen cápát, majd egy harmadik alulról löki a felszínre a védtelen fehér cápát, amelyet követően egyszerre csap le rá a két másik állat. Szakértők szerint ez a technika azért fontos, mert így férhetnek hozzá a leggyorsabban az állat belső szerveihez. A kutatók ráadásul arra gyanakodnak, hogy felnőttek közötti tudásátadás történhet a orkák között, ugyanis mindenki ugyanazt a technikát használja.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik