Tudomány

Ókori hűtőt találtak Bulgáriában

GoranStimac / Getty Images
GoranStimac / Getty Images

A rómaiak Kr.u. 45-ben alapították Novae katonai tábort Moesia Inferior stratégiai fontosságú határának védelmére a Duna alsó folyásánál, a mai Bulgária északi részén fekvő Szvistov városa a mellett. Elsőként a Legio VIII Augusta épített itt erődítményt földből és fából. Helyükre 69-ben érkezett a Legio I Italica, amelyet Galliából helyeztek át ide, hogy megerősítsék a határ védelmét a dák betörésekkel szemben.

Az erődöt ekkor megerősítették, és állandó, kőből épült barakkokat is emeltek, valamint egy ispotályt és egy fürdőt is. A I Italica majdnem négy évszázadon át állomásozott itt, amíg 441-ben a hódító hunok ki nem szorították őket – írja a Múlt-kor.hu. A régészek a katonai barakkok egyik helyiségének padlója alatt találták a kerámialapokkal kirakott kamrát:

a hűtőszekrény ókori megfelelője, ami hidegen tartotta a romlandó árut.

A hűtőhelyiség a I Italica által épített principia (parancsnoki épület) alól került elő. A főzésről árulkodó csontmaradványok mellett egy kerámiatál darabjai és faszén is voltak benne, ez utóbbiról elképzelhető, hogy a kártevőket távol tartó füstölőként működött.

(Kiemelt képünk illusztráció)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik