Tudomány

Milliárdokért kelhet el egy Tyrannosaurus rex csontváza

Ázsiában fogják értékesíteni egy Amerikában feltárt Tyrannosaurus rex rendkívül jó állapotú csontvázát – írja a Live Science. Ez lesz az első alkalom, amikor a kontinensen fogják elárverezni a faj fosszíliáját.

A Christie’s Hong Kong aukciósház szerint a példányért 25 millió dollárt, azaz több mint 10 millárd forintot fizethetnek.

Az 1400 kilogrammos egyed beceneve egyelőre Shen, új tulajdonosa viszont átnevezheti majd. A lelet a montanai Hell Creek-formációnál került elő, a térség világhírű kréta kori maradványai miatt. A csontváz nagyjából 12,2 méter hosszú, 4,6 méter magas és 2,1 méter széles.

Shent a tervek szerint november 30-án fogják értékesíteni. Az elmúlt években több T. rexet is eladtak, két éve a Stan nevű csontváz rekordösszegért, 31,8 millió dollárért kelt el.

Antic Andrej / EyeEm / Getty Images Illusztráció.

A szakértők többsége nem örül Shen értékesítésének, Thomas Carr, a Carthage College paleontológusa szerint eladása veszteséget jelent a tudomány számára. Bár James Hyslop, a Christie’s tudományos igazgatója szerint ez az egyik legjobban tanulmányozott T. rex, amely aukcióra kerül, a fajra specializálódott Carr korábban nem is hallott róla.

A kutató szerint minden egyes példány egyedi, és hozzájárulhat az ősi ragadozók megértéséhez. A szakértő úgy gondolja, hogy amennyiben Shen egy magángyűjteménybe kerül, nem lenne etikus vizsgálni, és elképzelhető, hogy az eladás után nem is lesz lehetőség az elemzésére. A kövületek iránt érdeklődő milliárdos magángyűjtők miatt a tudományos intézmények egyre nehezebben tudják beszerezni az értékes fosszíliákat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik