Tudomány koronavírus

Új, emberi sejteket fertőzni képes koronavírust találtak

Egy új tanulmány alapján egy, az oroszországi denevérekben a közelmúltban felfedezett koronavírus alkalmas lehet az emberi sejtek megfertőzésére – írja az IFLScience. Bár a vírus sokban hasonlít a Covid-19-et okozó SARS-CoV-2-re, jelenlegi vakcináink nem lennének hatásosak vele szemben.

A Khosta-1 és a Khosta-2 vírusokat 2020-ban detektálták patkósdenevérekben a Szocsi Nemzeti Park területén. A kórokozók a Sarbecovirus alnemzetségébe tartoznak, éppen úgy, mint a 2002–2004 SARS-járványért felelős vírus, illetve a Covid-19 kórokozója. A szakértők most alaposabban is megvizsgálták az új vírusokat.

Michael Letko, a Washingtoni Állami Egyetem munkatársa és a csapat tagja szerint az oroszországi kórokozók genetikailag hasonlítanak a világ más tájain megtalált vírusokra, de mivel nem úgy néztek ki, mint a SARS-CoV-2, senki sem gondolta izgalmasnak őket.

A közelebbi elemzés viszont feltárta, hogy a Khosta-2 képes megfertőzni az emberi sejteket.

Mint kiderült, a kórokozó tüskefehérjéjével az ACE2 receptorra tud kapcsolódni – a SARS-CoV-2 is ezt a receptort használja ki, hogy bejusson a sejtbe. Az elmúlt években több száz sarbecovírust találtak, ezek közül viszont csak nagyon kevés képes megfertőzni sejtjeinket.

Marko Konig / Getty Images

A szakértő szerint a mostani vakcinák hatástalanok lennének a Khosta-2-vel szemben. Letko hozzátette, egyes kutatócsoportok jelenleg olyan védőoltásokon dolgoznak, amelyek nemcsak a SARS-2 következő variánsa ellen, hanem általánosságban a sarbecovírusokkal szemben védenek.

Nagyon fontos kiemelni, hogy a most vizsgált vírusok nem jelentenek azonnali fenyegetést az emberekre. A felfedezés ennek ellenére megerősíti, amit már régóta tudunk: a természetben rengeteg potenciálisan veszélyes kórokozó fordul elő, amelyek képesek lehetnek fajokon át terjedni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik