Tudomány

Az egyiptomi piramisoknál ősibb építményt találtak Csehországban

MICROGEN IMAGES/SCIENCE PHOTO LIBRARY / Getty Images
MICROGEN IMAGES/SCIENCE PHOTO LIBRARY / Getty Images

Egy, a Stonehenge-nél és az egyiptomi piramisoknál is korábbi kőkori építmény maradványaira bukkantak Prága közelében – írja a Live Science. A hétezer éves struktúra egy úgynevezett rondella, azaz körárkok, amelyet a neolitikum idején hozhatott létre egy gazdálkodó közösség. Azt nem tudni, hogy az építményt pontosan mire használták.

A rondella hatalmas, átmérője 55 méter.

Jaroslav Řídký, a Cseh Tudományos Akadémia Régészeti Intézetének szóvivője szerint a körárkot a tűzdelt szalagdíszes kultúra tagjai emelhették, a kultúra időszámítás előtt 4900 és 4400 között virágzott.

A Vinoř térségében feltárt építményt már az 1980-as években, egy építkezés során megtalálták, de csak most vizsgálták meg részletesen. A lelőhelyen edénytöredékeket, állati csontokat és kőeszközöket fedeztek fel. A helyi szerves anyagok szénizotópos elemzésével pontosabban datálhatják majd az építményt, a vizsgálattal pedig az is kiderülhet, hogy volt-e kapcsolat a közelben korábban feltárt újkőkori település és a rondella között.

Řídký szerint tudott, hogy a tűzdelt szalagdíszes kultúra csoportjai több körárkot is kialakítottak a régióban, de hasonló építményeket egyéb közép-európai kultúrák is létrehoztak. A rondellákat csak az utóbbi időszakban, a légi és drónfelvételeknek köszönhetően kezdték el jobban megismerni a kutatók. Mint Řídký kiemelte, ezek a struktúrák az európai építészet legkorábbi bizonyítékai.

Felülről nézve a rondellák egy vagy több széles, kör alakú árokból állnak, a struktúrák belsejében eredetileg valószínűleg facölöpök is voltak. A neolitikum idején, néhány száz év alatt rengeteg körárok készült, népszerűségük ellenére viszont funkciójuk nem tisztázott. A legkorábbi ismert rondella az 1991-ben felfedezett, németországi Goseck-kör, amely a Stonehenge-hez hasonlóan csillagászati funkciókkal is bírhatott.

Kapcsolódó
„Én vagyok az egyetlen élő ember, aki a Stonehenge-ben végzett feltárást”
Timothy Darvillal, a Stonehenge és a neolitikum kimagasló kutatójával beszélgettünk.

Řídký szerint a körárkoknak több szerepe is lehetett, feltételezhető, hogy nagy, ünnepi jellegű összejövetelekre alakították ki őket. Mivel építőik csak kőből készült eszközöket használtak, a rondellák építése komoly eredménynek tekinthető.

(Kiemelt képünk illusztráció.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik