Tudomány koronavírus

Itthon is használható a Covid elleni gyógyszer

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu
Az AstraZeneca antitest készítménye mostantól a COVID-19 kezelésére is használható az Európai Unióban, így Magyarországon is. Az Evusheld nevű készítmény jelentősen csökkenti a súlyos COVID-19 betegség bekövetkezését és a halálozást.

Az AstraZeneca Evusheld készítménye egy hosszú hatású antitest-kombináció, melyet már Magyarországon is alkalmaznak a COVID-19 betegség megelőzésére immunsérült betegeknél. A gyógyszer mostantól már nem csak megelőzésre, hanem az Európai Unióban a COVID-19 betegség kezelésére is alkalmazható felnőttek és serdülők (legalább 12 éves kor és minimum 40 kg-ot elérő testtömeg) esetén, ha a súlyos megbetegedés kockázata magas – áll az AstraZeneca közleményében.

Az Európai Bizottság a döntését a TACKLE vizsgálat eredményeire alapozta, melyben magyar betegek is részt vettek. Eszerint az Evusheld-kezelés szignifikánsan csökkentette a súlyos COVID-19 betegség kialakulásának vagy a halálozásnak az esélyét a placebóhoz képest. Minél korábban alkalmazták az Evusheld terápiát a tünetek megjelenése után, annál kedvezőbbek voltak az eredmények.

A TACKLE vizsgálatba bevont betegek a kezeléskor enyhe-középsúlyos COVID-19 tünetekkel bíró, nem kórházban fekvő emberek voltak, akiknek a tünetei legfeljebb 7 napja álltak fenn. Kilencven százalékuk magas kockázati csoportba volt sorolható társbetegségeik vagy életkoruk miatt. A vizsgálatban az Evusheld jól tolerálhatónak bizonyult, nem fordult elő a készítményhez köthető súlyos biztonságossági esemény. A laboratóriumi vizsgálatok alapján az Evusheld megtartotta hatékonyságát az Európában jelenleg domináló BA.5 omikron variáns ellen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik