Tudomány

Néhol már fagyni fog hajnalonként

Varga György / MTI
Varga György / MTI

Alig léptük át szeptember közepét, az idő mégis olyan hűvösre fordult, hogy az ország egyik része már fűt, a másik pedig erősen gondolkodik rajta. Ez a legkevésbé sem egy szokásos szeptember, hanem a rendkívül változékony, felhőátvonulásokkal, záporokkal, zivatarokkal tarkított időjárás inkább egy átlagos márciust idéz.

Hűvös lesz az egész hetünk, és bár keddtől mérséklődik a szél és a csapadék mennyisége, »cserébe« viszont igen hideg hajnalokra ébredhetünk

– mondja a 24.hu-nak Molnár László meteorológus, a Kiderül.hu munkatársa.

Kevesebb eső

Jelenleg még egy Ukrajna térségében örvénylő markáns ciklon alakítja időjárásunkat, amely észak-északnyugat felől sarkvidéki levegőt sodor fölénk. Szokatlan, hogy az ilyen eredetű légtömeg szeptemberben jelentős nedvességet hozzon, ám most ez történik: hétfőn és kedden Magyarország teljes területén elsőfokú figyelmeztetés van érvényben a zivatarok okán.

Kedd folyamán a ciklon helyett már egy nyugat-európai anticiklon hatása alá kerülünk, aminek következtében kevesebb lesz a csapadék. Péntekig inkább az ország keleti felében várható eső, zápor, esetleg zivatar, péntektől azonban országszerte száraz idő várható – egészen vasárnapig.

Talajmenti fagy

A következő napokban országszerte 13-18 fokos csúcshőmérsékletek lesznek, mivel azonban a hét második felében kevesebb lesz a felhő, és jelentősen mérséklődik a szél, éjszaka komolyabb lehűlésre számíthatunk. Hajnalonként jellemzően 3-8, 4-9 fokot mérhetünk, de

főként az Északi-középhegység völgyeiben és a Homokhátságon, hazánk területének mintegy 10 százalékán talajmenti fagy is előfordulhat.

Az Agronaptár.hu hosszabb távú előrejelzése szerint vasárnaptól jöhet változás: enyhébb, de ismét változékony, csapadékosabb idő köszönt ránk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik