Tudomány

Földihez hasonló dűnéket fotóztak a Marson

Izgalmas felvételt készített a NASA MRO (Mars Reconnaissance Orbiter) űrszondája a HiRISE (High-Resolution Imaging Experiment) kamerájával – írja a Universe Today. A fotón úgynevezett barkán dűnék láthatóak a vörös bolygó északi sarkán, a Chasma Boreale nevű kanyon egyik szirtje mellett.

A HiRISE egy érzékeny műszer, amely nagy felbontású képeket tud készíteni a Marsról.

A most bemutatott felvételen egy 1 kilométeresnél keskenyebb terület szerepel, a fotó elkészítésekor az MRO közel 200 kilométerre volt a felszíntől.

A barkánok a Marson és a Földön egyaránt viszonylag gyakoriak. Ezek a dűnék jellegzetes formájúak, vizsgálatukból jobban megismerhető a keletkezésükkor uralkodó környezet és szélirány. Barkánok olyan homokos területeken jönnek létre, ahol a szelek egy domináns irányba fújnak. A légmozgás hatására félhold alakú dűnék alakulnak ki, a két szarvszerű rész miatt a barkánok hasonló formájúak, mint a Star Trek-sorozat híres jelvénye.

NASA/JPL-Caltech/UArizona

A marsi északi sarkon a szelek különböző irányokba fújhatnak, mivel a dűnék nem a klasszikus félhold alakot veszik fel. A homok kék színe a kamera piros-zöld-kék szűrőjének tudható be.

A HiRISE az emberi szemhez hasonlóan látható spektrumban működik, a nagy felbontásnak köszönhetően a szakértők egészen kis részleteket is megfigyelhetnek. A kamera emellett közeli infravörös hullámhosszokon is dolgozik, vonatkozó adatai az ásványok elemzéséhez járulnak hozzá.

Az MRO 2006 óta kering a Mars körül, az űreszköz hosszú missziójával a tudósok jól nyomon követhetik a változásokat. A mostani kép például a régió szezonális változásairól árulkodik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik