Tudomány

Szuperföldre bukkantak egy közeli rendszerben

Egy friss tanulmányban a szerzők két új exobolygót mutatnak be – írja az IFLScience. Az égitestek kőzetbolygók, egy ultrahideg csillag körül keringenek, csillagászati szempontból pedig a szomszédban, mindössze 100 fényévre találhatóak.

Az egyik objektum ráadásul csillaga lakható zónájában fekszik, vagyis felszínén fennmaradhat az általunk ismert élet számára elengedhetetlen folyékony víz.

A szakértők a NASA TESS űrtávcsövének egyik potenciális észlelését akarták alátámasztani, az érintett bolygót a TOI-4306 jelű csillagnál mutatták ki. A kutatók a megfigyelés közben egy másik, korábban ismeretlen objektumot fedeztek fel.

Ahhoz, hogy egy exobolygó létezését igazolják, legalább két technikával kell detektálni. A TOI-4306 nagyjából fele olyan forró, mint a Nap, sugárzása jelentős részét közeli infravörös tartományban bocsátja ki, amelyben a TESS mérsékelten érzékeny. A csapat a SPECULOOS konzorcium földi távcsöveit használta a vizsgálathoz, Brice-Olivier Demory, a Berni Egyetem munkatársa szerint amellett, hogy igazolták és felmérték a TESS által észlelt bolygót, egy másodi, meglehetősen egyedi égitestet is felfedeztek.

WLADIMIR BULGAR/SCIENCE PHOTO LIBRARY / Getty Images

A szakértők szerint a két bolygó kőzetekből épül fel, és a Földnél 30-40-szer nagyobb, tehát úgynevezett szuperföldek. Az egyik 2,7, a másik 8,5 nap alatt kerüli meg csillagát, a második égitest a Földhöz hasonlóan saját csillaga lakható zónájában van.

„A második bolygó körülbelül ugyanannyi csillagsugárzást kap, mint amennyit a Föld a Naptól, és ezért folyékony víz lehet a felszínén” – mondta Dr. Robert Wells, a Berni Egyetem kutatója. Mint hozzátette, az, hogy az objektum a megfelelő helyen található, még nem jelenti azt, hogy pálmafás tengerpartjai vannak, elvégre a Vénusz is a lakható zónában fekszik, mégis pokoli körülmények uralkodnak rajta.

A későbbi megfigyelésekkel remélhetőleg további részletek fognak kiderülni a két új bolygóról. A vizsgálatokban komoly segítséget jelenthet a James Webb űrtávcső.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik