Tudomány

Egy „vámpírnő” több száz éves sírjára bukkantak

Egy olyan fiatal nő maradványaira bukkantak Lengyelországban, akit közössége vámpírnak tartott – írja az IFLScience. A nyughelyet egy 17. századi temetőben találták meg, a nő nyaka köré egy vasból készült sarlót helyeztek, lábujjára pedig lakatot tettek.

A cél az lehetett, hogy az elhunyt ne tudjon kimászni a sírból.

A csontvázat a Nicolaus Copernicus Egyetem régészei fedezték fel Pieńnél. A temetőt eredetileg 2005 és 2009 között tárták fel, idén nyáron azonban újabb sírok kerültek elő. A különleges nyughely ezek egyike volt.

gremlin / Getty Images

A felfedezéssel kapcsolatban sok a kérdőjel. Úgy tűnik, a nő feje alatt egy párna, fején pedig selyemsapka volt, ami arra utal, hogy előkelő családból származott. Halálának oka nem ismert, Dariusz Poliński, a csapat vezetője szerint mindenesetre nem valószínű, hogy boszorkányság miatt végezték ki, mert az érintetteket jellemzően a kivégzés helyének közelében, sietve temették el.

Az elhunyt közössége valószínűleg úgy gondolta, hogy a nő egy vámpír, talán megjelenése vagy viselkedése miatt volt gyanús a korabelieknek. „A 17. század egy olyan korszak volt, amelyben az emberek hittek a vámpírokban. Ezen rejtélyes pieńi sír esetében több a kérdés, mint a válasz” – mondta Poliński.

A vámpírokkal kapcsolatos történetek különböző népeknél már évezredekkel ezelőtt megjelentek. A kora újkori Európában a lényektől különösen tartottak az emberek, rengeteg régészeti lelet igazolja, hogy bizonyos személyeknél óvintézkedésekkel próbálták elkerülni a halott visszatérését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik