Tudomány

Brutális gyilkosságokról árulkodnak ezek a múmiák

Szakértők egy csoportja két, 1120, illetve 740 éve meghalt férfi múmiáját vizsgálta – írja az IFLScience. A tanulmány elkészítéséhez a kutatók virtuális boncolást végeztek.

Az egyik lelet, a Marburg-múmia, a mai Chile partvidékén működő Arica-kultúrához köthető. A másik a Delémont-múmia, amelyet egy nő maradványa mellett fedeztek fel a perui Arequipa régiójában. Utóbbi személyt a korszakban szokatlan módon arccal felfelé temették el.

A-M Begerock, R Loynes, OK Peschel, J Verano, R Bianucci, I Martinez Armijo, M González, AG Nerlich / CC BY

A szakértők 3D CT-s elemzés alá vetették a holttesteket sérülések után kutatva.

Az adatok alapján mindkét férfi brutális erőszak áldozata lett.

A Marburg-múmia esetében az egyik támadó tiszta erővel ütötte az áldozat fejét, míg egy másik a fekvő vagy térdelő férfi hátába szúrt. Egy másik lehetőség, hogy egyetlen támadó az áldozat jobb oldalán állva először ütött, majd szúrt. A Delémont-múmiánál a nyaki gerincben mutattak ki súlyos, minden bizonnyal halálos sérülést, az érintett két csigolya jelentős elmozdulása önmagában végzetes lehetett.

„Az általunk észlelt sérülések nem lettek volna kimutathatók, ha az érintett emberi maradványok egyszerű csontvázak lennének” – mondta Dr. Andreas G Nerlich, a Müncheni Bogenhauseni Klinika munkatársa. Mint hozzátette, Dél-Amerikából több tucat múmia ismert, amely felhasználható lehetne hasonló vizsgálatokhoz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik