Tudomány

Több tucatnyi nemes fulladt vizeletbe és ürülékbe

Ha létezett lista dicstelen halálról egy ország ügyében döntő, hadakat vezető, büszke középkori nemesember számára, akkor a pöcegödörbe, pontosabban annak tartalmába fulladni bizonyára az volt. A XII. században mégis megtörtént a németországi Erfurt városában, sőt az IFLScience cikke szerint egyszerre legkevesebb 60 nemes lelte halálát egy méretes pöcegödörben.

Történt ugyanis, hogy 1184 júliusában Mainz érseke, Wittelsbachi Konrád és III. Lajos türingiai tartománygróf között vita alakult ki feltehetően egy földterület hovatartozását illetően. A helyzet kezdett annyira elmérgesedni, hogy már-már nyílt háborúval fenyegetett a két hatalmas úr között, ezért VI. Henrik német király szükségesnek látta beavatkozni.

Wikipedia.hu VI. Henrik

A konfliktus tárgyalásos úton történő rendezéséhez az uralkodó az érintett feleken kívül több tucatnyi nemest hívott össze szerte a birodalomból az erfurti Szent Péter–templomban szervezett gyűlésre. A július 26-ára datált eset részleteiről sajnos elég keveset tudunk. Ami viszont biztos, hogy a tárgyalóhelyiség padlója egyszer csak leszakadt, a birodalom elitjének számító társaság pedig belezuhant az alatta elterülő, hatalmas latrinába.

A szerkezet valószínűleg nem bírta el az egybegyűlteken lévő fegyverek és páncélok jelentette plusz súlyt: legalább 60 német nemes lelte halálát, de egyes becslések 100 köré teszik az áldozatok számát.

Sokakat vas öltözete húzott a mélybe, másokat a lezuhanó törmelékek zúztak halálra, a részleteket nem ismerjük.

A történet főszereplői, a király, az érsek és a tartománygróf azonban túlélte, mert épp egy másik helyiségben különmegbeszélést folytattak. Más verzió szerint ők a terem egyik sarkában álltak, alattuk kőpadló volt, illetve időben meg tudtak kapaszkodni az ablak vaspántjaiban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik