2012-ben kék és zöld árnyalatú mézet kezdtek el termelni a méhek északkelet-franciaországi gazdaságokban – írja a National Geographic. A színes méz nem volt értékesíthető, mert nem felelt meg a francia előírásoknak: nem növényi nektárból készült, és eltért a méz szokásos színétől.
A régióban évente ezer tonna mézet állatanak elő. A térségben a kemény tél után a magas méhpusztulási arány és az alacsony termelés eleve komoly problémát okozott, ezt tetézte a bizarr mézszín.
Ribeauville városának méhészei vizsgálatba kezdtek, hogy megértsék a jelenség okát.
A cukrokát egy 4 kilométerre fekvő biogázüzem dolgozta fel.
A létesítmény a méhészekkel egy időben fedezte fel a problémát, és gyorsan kitakarította a kültéri, fedetlen konténereket, amelyekben az édességet tárolták. A maradványokat ezt követően már egy fedett csarnokban raktározták.