Tudomány koronavírus

Ezért fontos, hogy tudjuk, mennyi koronavírus van a szennyvízben

DIGICOMPHOTO / SCIENCE PHOTO LIBRA / FCA / Science Photo Library via AFP
DIGICOMPHOTO / SCIENCE PHOTO LIBRA / FCA / Science Photo Library via AFP

Egy friss japán kutatás kimutatta: megfelelő módszer a koronavírus-járvány súlyosságának előrejelzésére a szennyvíz vírusterhelésének mérése. Az itthon is alkalmazott technika a japán adatok szerint nagyjából kétnapos csúszásban van az aktuális vírusfertőzések regisztrálásával – írja az EurekAlerten megjelent sajtóközlemény.

A Hokkaido Egyetem kutatása a tokiói olimpia és paralimpia alatt készült, amikor nagyon szigorú tesztelési előírás vonatkozott szinte mindenkire egy nagyon meghatározott területen belül. Ez tökéletes alkalmat nyújtott arra, hogy a fent említetthez hasonló tényezőket mérjenek. Az eredmények azt mutatták, hogy összefüggés volt a szennyvíz SARS-CoV-2 vírusterhelése és az olimpiai és paralimpiai faluban jelentett esetek között. A kutatók eredményeiket a JAMA Network Open folyóiratban tették közzé.

Az események alatt az olimpiai és paralimpiai falu sportolóit és kisegítő személyzetét naponta tesztelték; emellett a szennyvízcsatorna szennyvizéből is naponta mintát vettek a vírusterhelés meghatározására. A szakértők az eredményeket jelentették a szervezőbizottságnak.

Kapcsolódó
Országosan emelkedik a koronavírus koncentrációja a szennyvizekben
Csökkenést egyetlen városban sem mértek.

A kutatók azt találták, hogy a SARS-CoV-2 151 szennyvízmintában volt jelen – 53-ban az olimpiáról és 98-ban a paralimpiáról. Az igazolt esetek száma is magasabb volt a paralimpián.

A tanulmány azt sugallja, hogy a szennyvízből való mintavétel és a klinikai tesztek kiegészítik egymást, és a tesztelési stratégia szerepet játszott a COVID-19 klaszterek megelőzésében az olimpia és paralimpiai faluban. Az eredmények magyarországi adatokra levetítve azt is sugallják, hogy a szennyvíz koronavírus-koncentrációja árulkodó adat, a viszonylag alacsony fertőzöttségi számok pedig akár a nagyon kevés teszt eredményei is lehetnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik