Tudomány

Vészjósló tárgy bukkant elő egy apadó folyóból

JENS BUTTNER / DPA / dpa Picture-Alliance / AFP
JENS BUTTNER / DPA / dpa Picture-Alliance / AFP

Európa-szerte rengeteg folyó apad az extrém aszály miatt, az olaszországi Pó például rég nem volt ennyire alacsony. A csökkenő vízszint miatt sok helyen egyébként rejtett maradványok és formációk bukkannak elő. Németországban a közelmúltban egy úgynevezett éhségkő vált láthatóvá – írja a Business Insider.

Ezeket a tárgyakat azért hozták létre évszázadokkal ezelőtt, hogy figyelmeztessék a jövő generációit a közelgő nehéz időkre.

Az egyik ilyen kő az Elba németországi szakaszán került elő, a lelet 1616-ból származik. „Ha látsz engem, sírj” – olvasható rajta német nyelven.

Egy 2013-as, csehországi tanulmány alapján az éhségköveket kemény esztendőkben jelölték meg, a feliratok a szárazság veszélyeire figyelmeztetnek. A szövegek azt mutatják, hogy a szárazság rossz termést, a rossz termés élelmiszerhiányt, az pedig magas árakat és éhínséget eredményezett a szegények körében.

Éhségkövek utoljára 2018-ban kerültek felszínre, a mostani szárazság viszont sokkal súlyosabbá válhat. Andrea Toreti, az Európai Bizottság Közös Kutatóközpontjának munkatársa szerint az idei aszály példátlan lehet az elmúlt 500 évben.

Egyre több a bizonyíték arra, hogy a klímaváltozás fokozza a szárazságok erejét és kockázatát. A folyamat hazánkat sem kíméli.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik