Tudomány

Hajó ölhette meg a tengeri óriást

Egy óriáskalmár tetemére bukkantak a dél-afrikai Kommetjie egyik partján szombaton – írja a Live Science. Alison Paulus, a Volunteer and Explore szervezet alapítója és a maradványok egyik megtalálója szerint a látvány hihetetlen volt.

Mint elmondta, maga a test nagyjából 2,2 méter hosszú volt, a karokkal együtt pedig a példány 3,5 méter hosszú lehetett.

Az óriáskalmárok a bolygó legnehezebben megfigyelhető állatai közé tartoznak. A faj 300-1000 méteres mélységben fordul elő, és nagyon ritkán közelíti meg a felszínt. A kutatók hosszú időn át csak tetemek révén tudták tanulmányozni az óriáskalmárokat, az első élő egyedet ábrázoló fotó 2004-ben született.

Dél-Afrika partjain ritkán bukkannak fel a faj maradványai. 1992-ben egy hatalmas, 9 méter hosszú állat tetemét fedezték fel Fokvárosnál.

A most megtalált példány éjszaka került partra, és olyan sérüléseket szenvedett, amelyeket egy hajó okozhatott. Az egyed egy nőstény volt, Jon Friedman vadvédelmi tiszt szerint a kalmár a vízfelszínen lehetett, amikor elütötte egy hajó. Az állat nagyjából kétéves volt. Mire a szakértők felkeresték a tetemet, a helyi halászok már több testrészét is elvitték.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Ali Paulus (@alipaulus) által megosztott bejegyzés

Az óriáskalmárok akár öt évig is élhetnek, hosszuk pedig a 13 métert is elérheti.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik