Tudomány

Olyan súlyos az aszály, hogy már alig lehet hajózni a Rajnán

FEDERICO GAMBARINI / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP
FEDERICO GAMBARINI / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

Drámaian lecsökkent a Rajna vízszintje – írja az Európai Űrügynökség (ESA) oldala. A forróság és az aszály miatt jelentősen leapadt folyón már a vízi közlekedés is akadozik.

A Copernicus Sentinel-2 missziója Köln közelében örökítette meg a Rajnát, az egyik felvételen a tavaly augusztusi, a másikon az idei állapotok láthatóak.

A küldetés két műholdja nagy felbontású képeket készít a felszínről, ezek sokat elárulnak a földi állapotokról. A most bemutatott fotókon például jól látható, hogy mennyire visszahúzódott a folyó.

A Svájci-Alpokban eredő és az Északi-tengerbe ömlő Rajna a kontinens egyik legjelentősebb folyója. A Rajna rendkívül fontos hajózási útvonal, vizén a gabonától a vegyszereken át a szénig rengeteg termék utazik. Amikor a vízszint lecsökken, a teherszállítóknak csökkentett rakománnyal kell közlekedniük, hogy ne fussanak zátonyra.

Hétfőre a múlt heti 42-ről 32 centiméterre zuhant a vízszint a Frankfurthoz közeli Kaubnál. A hajóknak nagyjából 1,5 méterre van szükségük ahhoz, hogy teljesen megrakodva úszhassanak. A teherszállítók továbbra is közlekednek, de csak 25-35 százalékos kapacitással.

Idén a szokásosnál hamarabb kezdett el apadni a Rajna, a legalacsonyabb vízállást általában szeptemberben vagy októberben mérik. Nem ez az egyetlen európai folyó, amely látványosan szárad, a Pónál a helyzet szintén súlyos, de az Elbát is súlyosan érinti az aszály. Utóbbi folyó németországi szakaszán a vízből egy vészjósló tárgy is előbukkant.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik