Tudomány

Az űrbe küldik Shaunt, a bárányt

A gyártó Aardman stúdió szerint Shaun, a bárány is részt vesz a Holdat megkerülő, legénység nélküli NASA-misszióban – írja az MTI a BBC-re hivatkozva. A Shaun, a bárány című, stop-motion technikával készült sorozat 2007-ben indult az Egyesült Királyságban, az epizódokat itthon több csatorna is sugározta.

A bábu az Artemis-program első küldetésével utazik az űrbe.

A NASA Artemis-programjának célja, hogy ismét űrhajósokat juttassanak a Holdra.

European Space Agency

Shaun a tervek szerint augusztus 29-én indul útnak a floridai Kennedy Űrközpontból. A mesefigura a küldetés során csaknem 500 ezer kilométerre távolodik majd el a Földtől. A NASA Orion űrhajója legényég nélkül fogja megkerülni a Holdat, útját a földi irányítóközpontból ellenőrzik.

A kapszulán több kulturális értékkel bíró tárgyat is elhelyeznek. David Parker, az Európai Űrügynökség (ESA) igazgatója szerint nagyon örülnek Shaun küldetésének. „Lehet, hogy kis lépés ez az emberiségnek, de óriási ugrás a bárányok számára” – tette hozzá.

Az Orion el fog haladni a Hold mellett, a gravitációját felhasználva felgyorsul, majd több mint 70 ezer kilométerre suhan el mögötte. „Shaun az Artemis-küldetés egyik első űrhajósaként élen jár a holdkutatásban, ami nagy megtiszteltetés a mi gyapjas kalandorunk számára” – nyilatkozta Lucy Wendover, az Aardman marketingigazgatója.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik