Tudomány

A makákók is feltalálták a szexuális segédeszközöket

Egy új tanulmány alapján egyes majmok kövek felhasználásával hoznak létre szexuális segédeszközöket – írja az IFLScience. Camilla Cenni, a kanadai Lethbridge-i Egyetem munkatársa és kollégái a közönséges makákók egyik populációját figyelték meg, az állatok az indonéziai Balin élnek egy városi környezetben. A 700-1000 példány öt-hét csoporthoz tartozik.

Korábbi vizsgálatok kimutatták, hogy a helyi makákók rendszeresen ütögetnek, illetve dörzsölnek kavicsokat a nemi szervük környékéhez. A szakértők érdeklődését felkeltette ez a viselkedés, és ki akarták deríteni, hogy a kövek tekinthetőek-e maszturbációs eszközöknek.

A megfigyelések és a statisztikai elemzések azt mutatták, hogy a magatartás egyértelműen szexuális jellegű.

A jelenség a hímeknél különösen tetten érhető, az egyedek ágyékukat dörzsölve érnek el erekciót. A hímek nagyobb eséllyel használják a segédeszközöket szexuális kontextusban, például amikor a nőstények megmutatják nemi szervüket.

Justin Ong / Getty Images

A kavicsok alkalmazását nőstényeknél is dokumentálták, a viselkedés viszont ritkábbnak bizonyult a körükben. Az adatok alapján a nőstények különösen szívesen használtak durva élű vagy szögletes tárgyakat.

Nem ez volt az első alkalom, amikor szexuális segédeszközöket vagy maszturbációt figyeltek meg főemlősöknél. A japán makákók például szarvasok hátát használják fel.

Bár a téma elsőre bizarrnak tűnhhet, vizsgálata segíthet jobban megérteni az eszközhasználat alakulását. A friss eredmények megerősítik az az elméletet, mely szerint az eszközhasználat szakaszosan fejlődik a kezdetben nem funkcionális viselkedésekből, például a tárgyakkal való játékból.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik