Tudomány

Kétszáz gleccser tűnt el az olasz Alpokból

Westend61 / Getty Images
Westend61 / Getty Images

Kétszáz gleccser tűnt el 1895 óta az olasz Alpokból – írja az MTI. A helyi geccserek egyre inkább zsugorodnak, a jég helyét törmelék és szikla veszi át.

A Legambiente olasz környezetvédelmi szervezet szerdán közzétett jelentésében kiemelte, a jelenség a globális felmelegedés következménye.

A szervezet augusztus 17. és szeptember 3. között olasz gleccserkutatókkal közösen indít vizsgálatot az Alpok helyzetének felmérésére. Öt szakaszban figyelik meg a gleccserek állapotát az Aosta-völgytől Friuli-Venezia Giulia tartományig, különös tekintettel a Marmolata-gleccserre, ahol július 3-án tizenegy ember vesztette életét.

Kapcsolódó
Egyre gyakoribbak lesznek az olaszországi gleccseromláshoz hasonló katasztrófák
A klímaváltozás miatt veszélyesebbek lesznek a hegyek.

Giorgio Zampetti, a Legambiente vezetője szerint alig több mint egy hónappal a tragédia után térnek vissza a Marmolatára, hogy ezzel is felhívják a figyelmet az éghajlati vészhelyzetre. „Konkrét adatok birtokában szeretnénk felszólítani az olasz kormányt, hogy a párizsi megállapodással összhangban 2040-re érje el a célt, hogy az üvegházhatású gázok kibocsátása nullára csökkenjen” – mondta.

Vanda Bonardo, a Legambiente gleccserkampányának koordinátora hozzátette, háromhetes útjuk során több olyan gleccserhez is visszatérnek, amelyeket két évvel ezelőtt már megvizsgáltak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik