Tudomány

Egyre gyakoribbak lesznek az olaszországi gleccseromláshoz hasonló katasztrófák

Szakértők szerint a globális felmelegedés hatására gyakoribbá válhatnak az olyan események, mint amilyen a vasárnapi észak-olaszországi jégcsuszamlás – írja az MTI a The Guardianre hivatkozva. A katasztrófának legalább hat halálos áldozata van, 22 személyt még keresnek.

A Dolomitok legmagasabb hegycsoportjában, a Marmoladában történt gleccseromlás egyik oka valószínűleg az Olaszországot sújtó hőhullám volt. Walter Milan, az olasz alpesi és barlangi mentőszolgálat szóvivője kiemelte, hogy a napokban a csúcsokon mért 10 Celsius-fok szélsőségesen meleg. Az olasz nemzeti kutatási tanács szakértői úgy vélik, a következő 25-30 évben a helyi gleccser eltűnhet, térfogatának nagy részét már el is veszítette.

Jonathan Bamber, a Bristoli Egyetem gleccserkutató központjának igazgatója szerint a Dolomitokban az egész tél aszályos volt, nagyon kevés hó esett. „Ehhez adódnak a régiószerte szokatlanul magas nyári hőmérsékletek, mindezek hatására gyorsan olvad a gleccserek jege. A leszakadt darab egy függő gleccser része volt, melynek jégsziklái (szérakjai) különösen ingataggá válhatnak olyan körülmények között, mint amilyenek jelenleg a Dolomitokban uralkodnak” – mondta.

Poul Christoffersen, a Cambridge-i Egyetem munkatársa kiemelte, a Marmolada-gleccser összeomlása olyan természeti katasztrófa, amely közvetlen összefüggésben áll a globális felmelegedéssel.

„A nagy magasságban fekvő gleccserek – köztük a Marmolada – gyakran meredekek, és stabilitásuk feltétele a nulla fok alatti hideg. A klímaváltozás azonba egyre több olvadékvizet hoz, amely hőt bocsát ki, ez felmelegíti a jeget, vagy ami még rosszabb: felemeli a sziklamederből a gleccsert, és hirtelen összeomlást okoz” – nyilatkozta, hozzátéve, hogy a katasztrofális gleccseromlások egyre gyakoribbak lesznek.

Andrea Carrubba / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Jacques Mourey, a svájci Lausanne-i Egyetem kutatója az éghajlatváltozás sportokra és a hegyi turizmusra gyakorolt hatásait vizsgálja. „Lehetséges, hogy a hőhullám váltotta ki a jégcsuszamlást, de az éghajlatváltozás hosszabb távú hatása már annyira meggyengíthette a gleccsert, hogy a nyomás alatt összeomlott” – mondta.

A szakértő szerint amikor a gleccser olvad, az olvadékvíz a jégtömeg aljáig folyik, itt a jég megcsúszik, ez okozza az omlást. A gleccser beomlott felső részén van egy nagy hasadék, melynek jelenléte azt mutatja, hogy a felső rész nem volt összekapcsolva az alsó résszel. Mourey úgy véli, ha nem lett volna hasadék, valószínűleg semmi sem történt volna. „A hegyek egyre gyengülő szerkezete miatt egyre nagyobb veszélynek vannak kitéve a hegymászók” – emelte ki a kutató.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik