Tudomány koronavírus

A delta-variánsról neveztek el egy barlangot

Július végén, egy expedíció során Ausztrália legmélyebb barlangrendszerébe ereszkedtek le – írja a Live Science. A barlangkutatók elérték a 401 méter mély tasmaniai üreg alját, a teljes feltérképezési folyamat fél évig tartott.

Stephen Fordyce, a barlang felfedezője és az expedíció szervezője a koronavírus delta-variánsa után nevezte el az üreget.

A szakértő így akarta felhívni a jövő barlangászainak figyelmét a jelenlegi eseményekre.

EXTREME-PHOTOGRAPHER / Getty Images Illusztráció.

A csapat 14 órát töltött a felszín alatt, a rendszerben többek között egy 163 méter magas vízesésen kellett átjutni. Ben Armstrong, a csoport tagja szerint a barlang feltérképezése igen megerőltető volt. Mint hozzátette, a rendszer függőleges, több száz métert kellett leereszkedni, illetve felmászni.

Mint kiderült, az üreg alja egy már feltérképezett rendszerhez, a Niggly-Growling Swallethez kapcsolódik. Az új barlang bejárata ugyanakkor 4 méterrel magasabban van, mint a rendszer eddigi legmagasabb ismert bejárata.

A most felfedezett üreg a legmélyebb Ausztráliában, a világrekorder, az abháziai Verjovkina-barlang viszont ennél is mélyebb, 2212 méteres.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik