Tudomány

Ritka, fehér tengeri óriás teteme sodródott partra

Egy rendkívül ritka, fehér hosszúszárnyú bálna teteme sodródott partra Délkelet-Ausztráliában – írja a Live Science. Az állatot július 16-án találta meg Peter Coles, miközben Mallacoota közelében egy szigetnél kajakozott. A fiatal nőstény teste nagyjából 10 méter hosszú.

Az egyedi szín ellenére a szakértők úgy gondolják, hogy a bálna nem albínó volt. Victoria állam Környezetvédelmi, Földügyi, Vízügyi és Tervezési Hivatalának (DELWP) munkatársai kilátogattak a helyszínre, Peter Brick regionális vezető szerint sötét bőrfoltok is vannak az állaton. Egy albínó esetében ilyen nem fordulhatna elő.

A példány színének hátterében valószínűleg a leucizmus áll.

Ez egy, az albinizmushoz hasonló genetikai állapot, amely befolyásolja egyes sejtek melanintermelő képességét. A DELWP szakértői mintákat is begyűjtöttek, ezeket laboratóriumi vizsgálatra küldték. Az sem lehetetlen, hogy a világos szín valójában annak tudható be, hogy a bőr egy része a bomlás során levált.

Az elpusztult bálna híre miatt sokan attól tartottak, hogy Migaloo, Ausztrália legendás fehér hosszúszárnyújának tetemét fedezték fel, a híres példány ugyanakkor nagyobb, hím, ráadásul bizonyítottan albínó. Migaloo-t régóta nem látták, az egyedről itt írtunk bővebben.

Azt egyelőre nem tudni, hogy a nőstény miért pusztult el. Wally Franklin, a Southern Cross University kutatója szerint a legvalószínűbb, hogy az állat egy hajóval ütközött, de az sem zárható ki, hogy betegség vagy paraziták okozták halálát.

A DELWP-nél úgy döntöttek, hogy nem szállítják el a tetemet, ehelyett hagyják természetesen lebomlani. Mivel a környéken nem laknak emberek, a szag és a dögevők jelenléte nem zavaró.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik