Tudomány

Mégsem a szerotoninhiány okozhatja a depressziót

Egy új tanulmány alapján a depresszió a széles körben elfogadott elmélettel ellentétben nem egyfajta szerotoninhiány – írja a ScienceAlert. Az eredmények rendkívül fontosak lehetnek, hiszen világszerte emberek millióit kezelik olyan készítményekkel, amelyekkel épp a neurotranszmitter egyensúlyát próbálják visszaállítani.

Joanna Moncrieff, a University College London munkatársa és kollégái korábbi metatanulmányokat és szisztematikus elemzéseket vizsgáltak.

A csapat arra jutott, nincs elég bizonyíték arra vonatkozóan, hogy a zavar és a szerotonin szintje között kapcsolat van.

Ez önmagában nem jelenti azt, hogy a szerotonin alapú gyógyszerek hatástalanok lennének, a friss eredmények viszont hozzájárulhatnak a depresszió alaposabb megértéséhez, illetve az újabb kezelések kidolgozásához.

Tetra Images / Getty Images

Moncrieff szerint nyugodtan kijelenthető, hogy a több évtizednyi, nagy számú kutatás után nincs meggyőző bizonyíték arra, hogy a zavart a szerotonin abnormális értéke, különösen az alacsony szintje okozza. A szakértők már a 20. század közepén felvetették, hogy a noradrenalin nevű neurotranszmitter idézheti elő a depressziót, de a szerotoninra is sok kutató gyanakodott.

A szelektív szerotonin visszavétel-gátló (SSRI) gyógyszerek az 1980-as években jelentek meg a piacon, ezt követően igen népszerűvé vált az a hipotézis, mely szerint kémiai egyensúlytalanság áll a zavar hátterében. Mára az antidepresszáns készítmények nagyon elterjedtek. „A véleményünk az, hogy a betegeknek nem szabad azt mondani, hogy a depressziót az alacsony szerotoninszint vagy kémiai egyensúlyhiány okozza, és nem szabad elhitetni velük, hogy az antidepresszánsok úgy hatnak, hogy megcélozzák ezeket a nem bizonyított rendellenességeket” – mondta Moncrieff.

A friss tanulmány kritikusai ezzel szemben úgy vélik, hogy torzulhattak az eredmények, mivel a felülvizsgált kutatások közül többen nem mérték közvetlenül a szerotoninaktivitást az agyban. Éppen ezért további elemzésekre lesz szükség.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik