Tudomány

Hajóroncs bukkant elő egy kiszáradó tóból

Ethan Miller / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP
Ethan Miller / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP

Egy, a második világháború idején készített partraszállító jármű roncsa bukkant elő a kiszáradó Mead-tóból Las Vegas közelében – írja a Live Science. Hasonló eszközöket használtak a normandiai partraszállás során.

A Hoover-gát mögött található víztározó szintje tavaly rekordalacsony szintet ért el, idén viszont ez a negatív csúcs is megdőlt. Az Egyesült Államok délnyugati részét évek óta sújtja az aszály, a helyzet a klímaváltozás miatt ráadásul egyre rosszabb lesz. Ahogy visszahúzódik a tó, úgy válnak láthatóvá a korábban rejtett formációk és maradványok, korábban még emberi csontokat is találtak a mederben.

Kapcsolódó
Emberi maradványok bukkantak elő egy kiszáradó tóból
Az elhunyt az 1980-as években halhatott meg, nagy valószínűséggel gyilkosság áldozata lett.

A most előkerült roncs egy LCVP-től maradt fenn, az Andrew Higgins tervező után Higgins-hajónak is nevezett jármű alapvetően személyszállítóként funkcionált. Az 1940-es években több mint 23 ezer ilyen eszközt építettek a szövetségesek számára, 1944. június 6-án, a normandiai partraszálláskor 1500 darabot vetettek be. Az LCVP-k nagyban hozzájárultak a szövetségesek sikeréhez, egy 1964-es interjúban Dwight Eisenhower egyenesen azt mondta, hogy Andrew Higgins nyerte meg számukra a háborút.

A Mead-tóban talált hajót a hadsereg a háború után adta el, majd a Colorado folyó feltérképezésére használták. Később egy, a tónál működő jachtkikötő vette meg. A járművet szándékosan süllyesztették el, hogy lehorgonyozzanak vele egy hullámtörő gátat.

A roncs akkor 56 méteres mélységben volt, mostanra viszont nagy része láthatóvá vált.

A maradványok korábban közkedvelt búvárhelyszínnek számítottak.

A Mead-tó Arizona és Nevada állam területén fekszik, vízkapacitását tekintve ez az Egyesült Államok legnagyobb víztározója. A tavat az 1930-as években duzzasztották fel, ma Arizonában, Kaliforniában és Nevadában emberek millióinak és rengeteg farmnak biztosít vizet. A vízszint csökkenése, illetve a tágabb régiót érintő szárazság ezért különösen aggasztó.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik