Tudomány

Putyin kirúgta a Roszkoszmosz elnökét

Mikhail Svetlov/Getty Images
Mikhail Svetlov/Getty Images

Leváltotta hivatalából Vlagyimir Putyin az orosz állami űrkutatási hivatal, a Roszkoszmosz elnökét, Dmitrij Rogozint, egyúttal ki is jelölte az utódját Jurij Boriszov eddigi miniszterelnök-helyettes személyében – olvasható a Kreml friss elnöki rendeletében. Arról egyelőre ugyanakkor nincs semmilyen hivatalos információ, hogy Rogozin kap-e új pozíciót.

A férfi régóta meghatározó szereplője az orosz politikának és űrszektornak, de csak az elmúlt években vált ismertté Nyugaton. Neve az ukrajnai háború kirobbanása óta a magyarországi sajtóban is egyre gyakrabban tűnik fel. Az Orosz Szövetségi Űrügynökség (Roszkoszmosz) feje előszeretettel szúr oda közösségi oldalán az Egyesült Államoknak vagy a SpaceX-nek, de olyan üzenetet is megfogalmazott már, ami az egész világ számára aggasztó lehet. Karrierjéről és a nagy sajtóvisszhangot kapó ügyeiről külön cikkben írtunk nemrégiben.

Kapcsolódó
Atomháborúval fenyeget, Elon Musknak üzenget Dmitrij Rogozin, a Roszkoszmosz feje
Nem pusztán szakértelme miatt került pozíciójába: ő Vlagyimir Putyin egyik leglojálisabb híve és legmegbízhatóbb szócsöve.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik