Tudomány

Napokon belül vége a kánikulának

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

Időjárásunkat még mindig az a kiterjedt, rendkívül erős anticiklon uralja, amely sorra döntötte a hőmérsékleti rekordokat az olasz csizmától az északi sarkkörig. Magyarországon is állandó hőségriadó van érvényben, a hőmérséklet országszerte a 40 fokot ostromolta, egyszer-egyszer át is lépte. Az enyhülés viszont most már tényleg csak egy karnyújtásnyira van:

Szerdán országszerte a júliusi átlagra, 27-32 fok közé csökken a csúcshőmérséklet, péntektől pedig már sehol nem mérhetünk 30 fok feletti értékeket

– bocsátja előre Molnár László meteorológus, a Kiderül.hu munkatársa.

Szerdán már mindenhol jobb lesz

Ami a részleteket illeti, a már említett, forró, afrikai levegőt szállító anticiklon a múlt hét végéhez közeledve kapott egy kisebb pofont: a pénteken érkezett hidegfront 3-4 fokkal szorította lejjebb a hőmérsékletet. Kevés volt ahhoz, hogy az anticiklont kibillentse, és a 32-36, néhol 38 fokos csúcsokat sem nevezhetjük elviselhetőnek, mégis megtörtént az „első lépés”.

Hétfőn még marad a brutális kánikula 32-38 fokkal, éjjel azonban nyugati irányból újabb hidegfront éri el térségünket. A nyomában már éjszaka záporok, zivatarok bontakoznak ki, és kedden is többfelé számíthatunk esőre. Számottevő mennyiség a nyugati országrészben várható, de pár milliméternyi csapadék bárhol hullhat. Hőmérséklet szempontjából kedden kettészakad Magyarország: a Dunántúlon 26-31, míg a keleti tájakon továbbra is 30-38 fokot mérhetünk.

Szerdára aztán a folyamat kiteljesedik. Keleten még előfordulhat némi eső, a forróság pedig mindenhol jelentősen enyhül: 27-32 fokra számíthatunk a legmelegebb órákban, és azon ritka alkalmak egyikét élvezhetjük, hogy a hőmérséklet átlag körül alakul.

30 fok alatt

Csütörtökön aztán egy újabb hidegfront után már átlag alá hűl a levegő. Ez a front csak elszórtan hoz csapadékot, ettől kezdve néhány zápor és zivatar egész héten bárhol előfordulhat, az aszályt érdemben enyhítő eső érkezése nem látszik. Az igazán jó hír pedig:

péntektől 30 fok feletti hőmérséklet már nem valószínű.

Az Agronaptár.hu hosszabb távú előrejelzése szerint 9-én, azaz szombaton érkezik a harmadik hidegfront, a vasárnap ígérkezik e periódus „leghidegebb” napjának: a felhősebb tájakon már a 20 fokot közelíti a hőmérséklet, 30 fölé pedig előre láthatóan már sehol nem emelkedik.

A meleg 11-12. környékén tér vissza, de már közel sem a mostani brutális formájában. A meteorológus szerint az extrém hőhullámok előre láthatóan nem térnek vissza egy darabig, 30-35 fok fölötti napokra a jövő héten nem kell számítanunk. Úgy tűnik, a sorozatos hidegfrontok végre megtörik az anticiklont, és beáll a nyárra jellemző időjárási alaphelyzet, ami mentes az erős szélsőségektől.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik