Tudomány koronavírus

Minden koronavírus ellen védene a Pfizer következő vakcinája

Gerardo Vieyra / NurPhoto via AFP
Gerardo Vieyra / NurPhoto via AFP

Az év második felében a Pfizer és a BioNTech megkezdi a következő generációs, a koronavírusok széles köre ellen védő oltások embereken történő tesztelését, jelentette be a német vállalat. A jelenlegi megközelítésen túlmutatóan a vállalatok olyan T-sejteket erősítő oltáson dolgoznak, amely megelőzné a súlyos megbetegedések kialakulását, és a különböző variánsok ellen is használna – közölte a Reuters.

A BioNTech elsődleges célja a különböző variánsok elleni tartós védelem.

A már bevált vakcinák továbbfejlesztéséről jelenleg a szabályzó hatóságokkal tárgyal a két partnercég. A továbbfejlesztett oltások szükségességét az adja, hogy a koronavírus különböző variánsai képesek kikerülni a vakcinák jelentette védelmet, emellett pedig az emberi immunrendszer memóriája is rövidebb lett. Emiatt világszerte tapasztalható a járvány időszakos fellendülése.

Antibiotikumon is dolgozik a BioNTech

A német vállalat ezentúl önállóan is dolgozik egy olyan precíziós antibiotikum előállításán, amely hatékonyan pusztítaná el a jelenlegi gyógyszeres kezelésekkel szemben rezisztens szuperbaktériumokat. A fejlesztések során a BioNTech a tavaly októberben felvásárolt PhagoMed technológiájára támaszkodik. A bécsi székhelyű vállalat korábban a baktériumölő vírusok által előállított enzimekkel foglalkozott, amelyek képesek áttörni a baktériumok sejtfalát.

A gyógyszerrezisztens fertőzések egyre nagyobb számban fordulnak elő, ami az antibiotikumok túlzott használatának és az antibiotikum-gyártás során a környezetbe jutó szivárgásoknak köszönhető, figyelmeztet a portál. Közegészségügyi kutatók szerint az antibiotikum-rezisztens fertőzések miatt évente közel 70 ezer ember hal meg az Egyesült Államokban és az Európai Unióban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik