Tudomány

Több mint két éve nem szállt le az amerikai hadsereg titokzatos űrrepülője

Hamarosan megdöntheti saját rekordját az amerikai hadsereg X-37B robotizált űrrepülője – írja a Space.com. Az eszköz 2020. május 17-én indult útnak, ekkor kezdődött a program hatodik missziója, az Orbital Test Vehicle-6 (OTV-6).

Az X-37B azóta nem szállt le, és egyre közeledik korábbi, 780 napos csúcsához.

Ezt a 2019. október 27-én befejeződött OTV-5-tel állította fel.

HO / US AIR FORCE / AFP

A Boeing által épített űrrepülő feladatainak többsége titkosított, néhány részlet viszont ismert. Az OTV-6-ban például olyan kísérleteket hajtanak végre az Egyesült Államok Tengerészeti Kutatólaboratóriumának, melyben a napenergiát rádiófrekvenciás mikrohullámú energiává próbálják alakítani. A küldetés során egy kis, a légierő akadémiája által fejlesztett műholdat, a FalconSat-8-at is elindítják, emellett a NASA számára is elvégeznek két tesztet. A mostani az első misszió, amelyben egy szerviz modulban folytatnak kísérleteket.

Azt nem tudni, hogy az OTV-6 hol és mikor ér majd véget. A küldetést az Egyesült Államok Űrhadereje felügyeli, a szervezet flottájához két X-37B is tartozhat. A gép mindössze 8,8 méter hosszú, és rakétával bocsátják fel, viszont leszállópályán, repülőhöz hasonlóan landol. A robotizált eszköz 240-800 kilométeres magasságon képes közlekedni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik