Tudomány

Hatalmas kannibál szöcskék lepik el Amerika nyugati részét

Az elmúlt években egyre nagyobb problémát okoznak a mezőgazdaságnak az Egyesült Államok nyugati részén a mormontücskök (Anabrus simplex) – írja az IFLScience az Associated Pressre hivatkozva. A szakértők szerint a klímaváltozás miatt a helyzet tovább fog romlani.

A faj valójában egy fürgeszöcske, nem pedig tücsök. Nevében a mormon szó arra utal, hogy az ízeltlábúak a 19. században komoly pusztítást okoztak a utahi mormon telepesek földjein.

A rovarok kifejezetten nagyra, közel 8 centiméter hosszúra nőnek meg, jelentősen károsítják a haszonnövényeket, de akár egymást is felfalhatják.

Az utóbbi időszak egyik legsúlyosabb rajzása 2017-ben zajlott az oregoni Arlington térségében. Az utakat a szétzúzott szöcskék rétege fedte be, a csúszós anyag miatt a balesetek száma is megnőtt.

Jeff Foott / Getty Images

A pusztítás 2020-ban is jelentős volt, tavaly pedig a becslések alapján Oregonban 18 megyéjében 4 millió hektárnyi mezőgazdasági területet károsítottak az állatok. 2021-ben az állam 5 millió dollárt fordított a szöcskeállomány kontrollálására, idén júniusban pedig további 1,2 millió dollárt hagytak jóvá.

A hatóságok helyzete azonban nem egyszerű. Észak-Amerika ezen régiója egyre melegebbé és szárazabbá válik az éghajlati átalakulás miatt. Bár a folyamat sok rovarfajra nézve veszélyes, a mormontücsköknek kifejezetten kedvező. A populáció növekedése, valamint a melegben felgyorsuló anyagcsere miatt a kártevők egyre több terményt fogyasztanak majd el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik