Tudomány

Évekkel tovább élnek a politikusok, mint a többség

Egy friss tanulmány alapján a politikusok sokkal nagyobb valószínűséggel élnek tovább, mint az átlagemberek – írja az IFLScience. Az eredmények jól rávilágítanak az elit és a hétköznapi személyek között létező egyenlőtlenségekre.

Philip Clarke, az Oxfordi Egyetem munkatársa és kollégái ráadásul arra jutottak, hogy az eltérés egyre nő. A 19. század végén és a 20. század elején a legtöbb vizsgált országban a politikusok halálozási aránya hasonló volt az általános népességéhez. A 20. század során ugyanakkor az arányok közti különbség minden országban látványosan megemelkedett, a politikusok „túlélési előnye” pedig a lakossághoz képest jelenleg a legmagasabb az elmúlt 150 évet tekintve.

A szakértők 11 ország több mint 57 ezer politikusának adatait elemezték, az érintett országok Ausztrália, Ausztria, Kanada, Franciaország, Németország, Olaszország, Hollandia, Új-Zéland, Svájc, az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok voltak. 1945 és 2014 között minden országban találtak információkat, egyes államokban viszont az 1816 és 2017 közötti periódusból is megfelelő adatok voltak elérhetőek.

A mintában a női politikusok aránya legalább 3 (Franciaország, Amerika) és legfeljebb 21 százalék (Németország) volt. A nők átlagosan tovább élnek, mint a férfiak, ezt pedig a számításkor is figyelembe vették.

Az eredmények alapján a vizsgált országokban a várható élettartambeli különbség 3 (Svájc) és 7 év (Egyesült Államok) között mozog.

Olaszországban a lakosság egy átlagos tagja 2,2-szer nagyobb eséllyel hal meg a következő egy éven belül, mint egy azonos korú és nemű politikus.

Tom Merton / Getty Images

Dr. Laurence Roope, az Oxfordi Egyetem kutatója és a csapat tagja szerint a 20. század első feléhez képest a politikusok túlélési előnye ma sokkal magasabb. A szakértő hozzátette, érdekes módon az általuk megfigyelt halálozási eltérések jellemzően fél évszázaddal korábban kezdtek el fokozódni, mint a jól dokumentált vagyoni egyenlőtlenség az 1980-as évektől.

A trend hátterében több tényező is állhat. A 20. század első felében például a dohányzás igen gyakori volt még az elit körében is, elképzelhető, hogy az 1950-es évektől a politikusok körében nagyobb arányban csökkent a dohányzók száma.

Egy másik, jóval kézenfekvőbb magyarázat a gazdagság és a vagyoni egyenlőtlenség: a politikusok általában jobban keresnek, mint az átlag, ami egészségi szempontból is előnyökkel jár. Ezen faktor ugyanakkor annyira mégsem lehet jelentős, mint elsőre hinnénk, hiszen az egyenlőtlenség igazán csak az 1980-as években nőtt meg, míg a várható élettartam esetében már évtizedekkel korábban kimutatható volt a politikusok előnye.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik