Tudomány

Egy nagyobb napfolt néz a Föld felé

Egy nagyobb, flerek kialakítására képes napfolt néz a Föld felé, az USA Today által megkérdezett szakértők szerint ugyanakkor nincs ok a pánikra, a jelenség teljes megszokott. Rob Steenburgh, a Nemzeti Óceán‑ és Légkörkutatási Hivatal (NOAA) munkatársa szerint az AR3038 jelű aktív régió folyamatosan nőtt az elmúlt hetekben, a napfolt mérete és növekedési üteme normálisnak tekinthető.

A napfoltok a csillagunkról készült képeken sötétebbnek tűnnek, mert hűvösebbek a környező régióknál. A napfoltok ott jönnek létre, ahol az erős mágneses mezők megakadályozzák, hogy a Nap hője elérje a felszínt. Az úgynevezett flerek az ilyen régiókban szoktak kialakulni, ezek a jelenségek a naptevékenység egyik formáját adják, és az atmoszféra egy részének hirtelen kifényesedésével járnak. Steenburgh szerint minél nagyobb és komplexebb egy napfolt, annál nagyobb az esélye a flerekre.

C. Alex Young, a NASA Goddard Űrközpontjának kutatója hozzátette, az AR3038 az elmúlt napokban minden nap megduplázta méretét, jelenleg nagyjából 2,5-szer nagyobb a Földnél.

A régió kisebb flereket alakít ki, a közepes események jelentkezésére 30, a nagyobbakéra pedig 10 százalék az esély.

designsstock / Getty Images

W. Dean Pesnell, a Solar Dynamics Observatory szakértője szerint az AR 3038 éppen olyan aktív régió, amilyenre a napciklus ezen pontján számítani lehet. Andrés Muñoz-Jaramillo, a SouthWest Research Institute munkatársa kiemelte, nem kell tartani a napfolttól.

A flerekhez sokszor koronakidobódások (CME-k) is társulnak. A nagy koronakidobódások a Földet elérve geomágneses vihart képesek előidézni, ha az esemény különösen erős, annak akár komoly következményei is lehetnek bolygónkon.

Csillagunk aktivitása egy 11 éves ciklust követ, amelynek vannak nyugodtabb és hevesebb periódusai. A Nap az utóbbi időkben viszonylag tevékeny, a mostani ciklus csúcsát 2025-ben érhetjük el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik