Tech

Hatalmas fényes spirál jelent meg a Csendes-óceán felett

Furcsa, spirál alakú jelenséget figyeltek meg június 18-án a Csendes-óceán déli szigeteiről, így Új-Kaledóniáról, a Tokelau-szigetekről, Szamoáról és Fidzsi-szigetekről – írja a NZ Herald. Az eseményről több felvétel is készült, melyeket a közösségi oldalakon osztottak meg.


Az Új-Kaledóniai Csillagászati Egyesület videóján jól látható, hogy a spirál gyorsan változik, majd másodpercek alatt el is tűnik.


A szervezet szerint a jelenséget egy rakéta alakította ki, amely pénteken indult el a dél-kínai Csicsangból. Mint írják, az amerikai Jonathan McDowell, aki minden felbocsátást dokumentál, megerősítette, hogy a spirált a Csangcseng 2 C második fokozata hozta létre. A kínai rakétán négy műhold utazott.

Miután a fokozat befejezte küldetését, kiengedte a maradék üzemanyagot, ezzel akadályozva meg, hogy a szerkezet felrobbanjon. A folyamat idézte elő a látványos spirált, melyet megvilágított a napfény.

Az Új-Kaledóniai Csillagászati Egyesület szerint májusban is meg lehetett figyelni egy hasonló jelenséget, és valószínűleg később is látható lesz még.

Júliusban újabb Csangcseng 2 C-t fognak felbocsátani Csicsangból.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik